Translate

pátek 29. května 2015

Kurz volného quiltování

Toužíte ozdobit svou deku, polštář nebo jiný výrobek volným quiltováním? Bojíte se toho? Nevíte kde začít? Hodil by se Vám někdo, kdo Vám ukáže cestu?

V takovém případě je právě pro Vás určený kurz volného quiltování (volného prošívání), který pořádám 20. 6. 2015 v Brně.





Uvedu Vás do této dovednosti a budu Vaším průvodcem na začátku Vaší cesty. A počítejte s tím, že je to cesta na celý život. Jakmile jednou začnete, už nebudete chtít přestat. Tak je to zábavné, pokaždé jiné a pokaždé nové. Jde jen o to začít.

Ukážeme si:
  • jak si připravit materiál
  • jak pracovat se vzorem
  • jak natrénovat nový vzor
  • jak správně začínat a ukončovat šití
  • jak si vyrobit quiltovací šablony
  • jak přenášet vzor na látku  a mnohé další
Natrénujeme několik základních vzorů, abyste pochopily základní principy. Jakmile budete vědět, jak na to, bude to už pro Vás zábava, kterou můžete dále mnoha směry rozvíjet.

Kromě nových dovedností a znalostí si domů odnesete i písemný materiál se základními quiltovacími vzory, který si můžete doplňovat o další.

K dispozici bude káva, čaj a malé sladké občerstvení z mé kuchyně.


S sebou si vezměte
  • papíry (nejlépe celý blok A4) a tužku
  • šicí stroj umožňující volné prošívání
  • máte-li quiltovací stoleček, vezměte si ho, usnadní Vám práci
  • pevněšjí nitě (např. bavlněnou nit Triana)
  • několi kusů látek o velikosti cca 25 x 25 cm, nejlépe jednobarevných, aby byl vzor lépe vidět
  • vatelín (bude k dispozici i na místě)
Místo konání: Rodinné centrum pastelka, Nám. Karla IV. 4/4
Brno - Líšeň, 628 00

Termín konání kurzu: 20. 6. 2014

Čas konání kurzu: 9.30 - 17.00 (můžeme i déle) - v čase je zahrnuta hodina na oběd cca od 13.00 do 14.00 (oběd možný naproti v restauraci)

Cena kurzu je 1200,- Kč.

 Kurz se koná při účasti nejméně 4 osob, maximální počet účastníků je 10.

Přihlášky posílejte na jana_dohnalova@seznam.cz. Přihláška je platná po uhrazená zálohy 500,- Kč na účet č. 2600650786/2010. Do poznámky uveďte své jméno. Záloha je nevratná, je však možné ji převést na jiného účastníka kurzu. V případě nekonání kurzu zálohu samozřejmě vracím. Zbývající část ceny se hradí na místě.

 Na fotkách je obraz, který vznikl tento týden. Oranžové a světlehnědé quiltování na hnědém podkladu, oranžové a světlehnědé aplikace. Velikost obrazu je cca 40 x 100 cm.

Hezký večer a těším se na Vás
Jana

úterý 26. května 2015

Pod naším okýnkem roste tam štěp

Jak už jsem několikrát psala, jsem na Fleru členkou klubu Po stopách Růžového pantera, který pořádá fotosoutěže a různé jiné akce. Díky nim jsem nucena pohlížet na věci jiným pohledem, hledat nové možnosti pro focení, otevřít se novým nápadům. Tentokrát byla u příležitosti blížícího se Mezinárodního dne dětí vyhlášená akce Zpěvníček pro děti. Každý si vybral nějakou písničku, ke které pak vyrobil nový výrobek speciálně pro toto téma. Neznamenalo to ale, že pro písničku Šla Nanynka do zelí by mohl být výrobkem jen košíček nebo zelí. Ducha písničky bylo možné vystihnout i fotografií, do které jste vhodným způsobem umístili svůj výrobek. Sešlo se množství zajímavých věcí i fotek, které můžete shlédnout zde.

Já jsem si vybrala písničku Pod naším okýnkem. Přemýšlela jsem, jak ji vystihnout. Vyrobit něco s jablkem? Se stromem? Nebo něco nafotit u okna se stromem v pozadí? Vzhledem k tomu, že je jaro, nemohla jsem počítat s tím, že na stromě najdu jablka. Na jabloni jespousta květů, ale na jablíčka  si budu muset ještě pár měsíců počkat. Přemýšlela jsem také o prostírání ve tvaru jablka, které bych vystínovala volným quiltováním. Nakonec ale zvítězila má hravá a dětská část a vyrobila jsem polštářek s aplikacemi stromu, jablíček i domečku. Celý polštářek je z mnou barvených látek (samozřejmě kromě bílé), aplikace jsou podžehlené oboustranně lepícím vlizelínem (prostě výztuhou na aplikace), nažehlené na látku a hustým obnitkovacím stehem obšité. Jen kytičky jsem obšívala volným prošíváním, protože jsou tak titěrné a členité, že obnitkovacím stehem to nevypadalo vůbec hezky. Věřte mi. Zkoušela jsem to a potom dlouho párala.
Nebyla bych to já, abych nevyužila volné prošívání. To se uplatnilo na bílé ploše, ale také na cestičce, na které jsem se snažila vytvořit iluzi dlažby, nebo kamenů. Snad se to trochu povedlo. Polštářek dal spoustu práce, což mi ten, kdo dělá aplikace, určitě potvrdí. Ale mám z něj velkou radost. Takovou dětskou, která se většinou dostavuje tehdy, když si uděláte něco jen tak pro radost.








Hezký den všem
Jana


středa 20. května 2015

Volné quiltování - polštáře

Už kdysi jsem si nabarvila látku ve žluté, oranžové a červené barvě, která delší dobu čekala na využití. Minulý týden přišel její čas a vznikly dva quiltované polštáře. Na každý jsem použila jinou barvu nitě - jeden je quiltovaný žlutou, druhý červenou nití. No, ta červená není úplně jasně červená. Je to taková malinová.

Nechtěla jsem prošívání v jednom vzoru, tak jsem zvolila směsici a prošívala podle toho, jak mi šel vzor pod ruku. Díky tomu jsou ve vzoru spirály, kolečka, peří i něco dalšího. Vytvářet vzory přímo "za chodu", přecházet z jednoho do druhého, vymýšlet a věřit, že výsledek bude stát za to, přesně tohle mě baví. A když se navíc vzor propojí s barvami a jejich prolínáním, tak vznikají zajímavé struktury. Vlastně nikdy na začátku nevím, co vznikne, jestli se mi to bude líbit, jestli práce, kterou jsem do toho vložila, bude stát za to. I pro mě je to pokaždé překvapení.

Velikost 40 x 40 cm, podloženo vatelínem 120 g/m2. Zadní strana má obálkové zapínání a je pokaždé v barvě lemu.









Přeji krásný den
Jana

pátek 15. května 2015

Kosmetická taštička - návod

Kosmetická taštička je něco, co využijeme každý den. A většinou jedna nestačí. Do jedné přijde kosmetika, do druhé tužky, do třetí pastelky atd. atd. Vždycky se najde něco, co potřebujeme schovat, nejlépe do hezkého pouzdra nebo taštičky a ještě je potřeba aby nám to ladilo ke kabelce, k oblečení a já nevím k čemu dalšímu. Určitě to znáte. A mám pocit, že nejvíce takových pouzder, taštiček a také kabelek potřebuje moje dcera. Východisko z jejích přání a požadavků vidím jediné. Naučím ji to!



Stejně tak jsem se rozhodla, že naučím i vás, jak ušít takovou jednoduchou kosmetickou taštičku. Předpokládám ale, že tu úplně jednoduchou zvládnete, tak jsem přidala paspulku. Taštička je díky ní zajímavější a paspulku využijete na různé jiné projekty. A kdyby se vám přece jen paspulka zdála moc složitá, prostě ji vynecháte a šijete bez ní. Mám ráda taštičky pevnější, proto jsou i u této všechny díly vyztužené. Pokud je to na vás moc, můžete samozřejmě výztuhu ubrat.

U této taštičky jsem nedělala speciální střih. Stačí dva obdélníky velikosti 17 x 22 cm. Tím získáte taštičku o velikosti cca 15 x 20 cm. Oba obdélníky podlepte silnějším vlizelínem.



Abyste dosáhli kulatých rožků, vezměte si nějakou vhodnou nádobu z kuchyně a do rohu podle ní obkreslete oblouček. Samozřejmě si to můžete předchystat už na papír a pak jen využívat papírový střih.




Jako další si nachystejte šikmý proužek, který bude tvořit paspulku. Řízněte pruh pod úhlem 45°, jak to vidíte na přiloženém pravítku. Délka proužku musí být o něco větší, než je součet stran, které jím budete lemovat. Zde je to jedna dlouhá a dvě krátké strany, takže 17 + 17 + 22 = 56, k tomu něco přidám na pohodlnou práci a vyjde mi nejméně 60 cm dlouhý proužek. Já jsem neměla tak dlouhý vcelku, tak jsem to vyřešila sešitím dvou kratších pruhů. Šířku proužku řežu 3,25 cm.
Proužek musí být šikmý, protože ho budeme šít do oblouku a rovný proužek by se tam krabatil.




Zde vidíte vše, co budete k šití potřebovat:
2 x vnější díl podlepený vlizelínem
2 x podšívka, tu jsem podlepila ronofixem
šikmý proužek (viz výše)
bavlněnou šňůrku pro paspulku
barevně ladící zip v délce nejméně 20 cm, raději o něco delší


 Bavlněnou šňůru si střihneme o něco delší, než bude paspulka a obalíme ji připraveným šikmým proužkem.



Na obalení používám zipovou patku a nastavím si jehlu na polohu 2,5. Poloha jehly ve středu (klasické šití) je 4,5 a jehlu jsem posunula doleva blíž ke šňůrce. Ještě nešiju úplně u šňůrky, zatím mi jde jen o nachystání paspulky k dalšímu použití. Prodávají se i šňůruky oblepené vlizelínem, které přižehlíte, ale s tím nemám zkušenost. Mám ji sice doma, ale nikdy mě nelákalo ji použít. Způsob, který používám, se mi zdá jednoduchý, praktický a šňůru kupuju za 4 Kč za metr, takže je to způsob i ekonomicky výhodný.



















Od horní hrany vnějšího dílu si na boční stranu naměřím 2 cm odshora, tam bude končit paspulka.



 Paspulku přišju k jednomu z vrchních dílů opět zipovou patkou se stejným nastavením. Začínám a končím na vyznačených čárkách, tedy 2 cm od horní hrany. Je to proto, že tam budu všívat zip a kdyby tam byla ještě paspulka, bylo by tam příliš mnoho materiálu.




 K takto připravenému dílu přišiju zip. Můžete přišívat zip naráz s vnějším a vnitřním dílem, já to dělám postupně, protože je to pro mě pohodlnější. Nejdříve tedy úplně v kraji přišiju zip na přední díl (můžu začít tím s paspulkou). Lícová strana zipu (ta, kterou používáte) směřuje k lícové straně látky.


Na takto připravený díl se zipem přiložím vnitřní díl -podšívku tak, že lícová strana podšívky směřuje k lícové straně vnějšího dílu a zip jse schovaný mez nimi. Teď přišiju s pomocí zipové patky vše k sobě.


Zde vidíte sešité a rozevřené díly na jedné straně zipu.
 


  U podšívky sestřihnu rožek s ronofixem, abych ubrala množství materiálu, který se bude hromadit v jednom místě.


Stejně tak přišiju další dva díly na druhou polovinu zipu. Při přišívání sleduji, aby všechny díly začínaly a končily ve stejném místě. Protože jsou díly vyztužené, nemělo by zlobit posunutí nebo vytahování látky při přišívání zipu.

Zde vidíte všechny díly přišité na zip. Dole jsou díly podšívky, nahoře vnější díly. Směřují k sobě rubovými stranami. Teď je můžete u zipu zažehlit nebo jen zarýhnout nehtem, zůstanou pak plastičtější. 




 Nyní otočím díly tak, že k sobě směřují lícem k líci vnější díly a lícem k líci díly podšívky. Na levé straně jsou vnější díly, na pravé podšívka. Díly k sobě sešpendlím a u podšívky nechám na spodní straně cca 8 cm. volného místa, které nebudu sešívat. Použiju ho k protažení taštičky do líce a pak ho sešiju v ruce skrytým stehem. A jedna důležitá věc. Sešívejte s otevřeným zipem! Pokud bude zavřený, nepodaří se vám taštička protáhnout do líce a budete muset párat.


Nejdříve si sešiju část s paspulkou. Natavím si jehlu co nejblíž ke šňůrce (já nastavuji na stroji 1,5) a šiju tak, aby byl šev vedený těsně vedle šňůrky. Prošívám obvykle dvakrát, protože při prvním šití musím manipulovat s látkou, tak bývá šev o kousek dál, než bych ho chtěla. Když už je vše sešité a na svém místě, prošiju šev ještě jednou co nejblíž u šňůrky (paspulky).



Vyměním patku za klasickou na rovné šití, jehlu nastavím do střední polohy a sešiju zbývající část taštičky. Nezapomenu vynechat otvor na spodní straně podšívky. Sešívám na šířku patky, u zipu raději šev zpevním několikerým projetím (přešiju přes zip, dám zpátečku, vrátím se a šiju znovu dál). Na lícové straně navážu na švy, které jsme už ušila v předcházejícím kroku.


 Tady už je vše sešité, nyní odstřihnu přečnívající kousky zipu, sestřihnu trochu švové přídavky u podšívky - ne u dna, ale určitě v rozích a na boku a taštičku obrátím nesešitým otvorem do líce. Všechno hezky vyrovnám, vyžehlím a ....


je hotovo!!!


Pokud by nebylo něco jasné, ptejte se.

A kdyby vám tato taštička nestačila, tak v prvním vydání mého občasníku, který naleznete zde, najdete návod na tento typ taštičky. I se zpevněným dnem. 


První dvě jsou zdobené technikou slunečního tisku, kterou se podle občasníku můžete také naučit a poslední je šitá z kupovaných tištěných látek, aby bylo vidět, že vypadá pěkně v jakémkoliv provedení. 
A samozřejmě tam kromě taštičky najdete i jiné věci, třeba nákupní tašku se zpevněným dnem,  kterou budou schopni zvládnout i začátečníci, protože všechny návody jsou podrobné, doplněné fotkami a navíc je k dispozici facebooková skupina, v níž poskytuji podporu. 




Hezký den.
Jana

pátek 1. května 2015

Tentokrát jsem zavítala do Číny

Prostírky ve stylu Japonska mě natolik zaujaly, že se mi hned v hlavě zrodil nápad vytvořit stejnou technikou další. Tentokrát jsem se nachala inspirovat Čínou a vybrala jsem si monádu. Jednou na bílém, jednou na černém podkladu.
Vzor opět vznikl pouze prošíváním nití v kontrastní barvě a zbytek je vyplněný nití ve stejné barvě, jako je barva podkladu.
Jedná se opět o prostírky a mají velikost 21,5 x 21,5. Když jsem je ale fotila a při focení je postavila, zjistila jsem, že by mohly sloužit jako moc pěkné obrázky na zeď. Ale to už je na každém, jaký způsob použití zvolí.






Hezký sváteční den
Jana