Translate

úterý 9. července 2019

Polštáře zdobené linorytem

Už je to nějaký čas, kdy jsem se tu na blogu zabývala linorytem. Byl to můj první linoryt a opravdu mě bavilo si jak rýt vlastní razítka, tak si vzor tisknout na látku.
Trvalo delší dobu, než jsem se k linorytu znovu dostala. Očekávala jsem, že to bude dříve, ale víte, jak to chodí. Spousta různých  nápadů, možností, do toho kurzy, můj občasník a času zase není tolik. Ale teď konečně dozrál čas a já sem znovu chytila rydla a lino a ryla a ryla. Nepotřebovala jsem vymýšlet žádný vzor, ten jsem měla vymyšlený. Věděla jsem, že vzory, které jsem použila na quiltovaná prostírání, chci využít právě na linoryt. Alespoň vidíte, že jeden vzor je možné využít různými způsoby. Neryla jsem všechny tři, jen dva z nich, zato jsem si je nachystala v menší i větší variantě a jeden ještě dokonce zrcadlově obrácený. No co, opakování je matkou moudrosti a v tomto případě jsem opakováním a hlavně tréninkem získávala zkušenosti a jistotu v rytí. Ale přiznám se na rovinu. Nedělala jsem to proto, abych trénovala. Dělala jsem to proto, že mě to fakt hodně bavilo a nemohla jsem se od toho odtrhnout.




Tisk jsem měla naplánovaný vždy ve dvou barvách. Spodní vrstva bude v nějaké neutrální barvě a vrchní vrstva poté ve výrazné barvě. Na první fotce vidíte šedou se zelenou a na druhé pak hnědou s magentou. Pokud neznáte barvu magenta, je to červená s nádechem do fialové. Taková hodně tmavě růžová. S tou studenou hnědou vypadá skvěle. Samozřejmě podle mě.




Na zadní stranu jsem vybrala ručně barvené látky v těch neutrálních barvách použitých na tisk. Nejdříve jsem plánovala ty výrazné barvy, ale ke změně mě donutilo zjištění, že fakt ve svém vzorníku barev nemám takovou zelenou, jaká je na tisku. Kromě toho, že jsem díky tomu naznala, že vzorník čítající více jak tři sta barev je fakt chudý, musela jsem změnit plán. Ale vůbec toho nelituju, protože bych řekla, že to byla dobrá volba, protože by byly povlaky už moc řvavé. Takhle působí přece jen decentněji.




Látku je možné natisknout v různých barevných kombinacích, stejně jako zadní stranu můžu obarvit v barvách podle vašeho přání. Jen jak jsem psala, tu zelenou barvu po mně prosím na zadní stranu nechtějte, tu fakt nemám.

Hezký den všem
Jana

1 komentář:

  1. Ty polštáře působí tak prostě a čistě, v tom nejlepším smyslu slova, a přitom není pochyb, že se jedná o originální ruční práci. Moc se mi líbí, dýchá z nich příroda.

    OdpovědětVymazat