Translate

pátek 20. března 2015

Můj první art quilt

Celou dobu, co tvořím, se potýkám se svou představou, že vše by mělo být nějak užitečné. Proto jsem stále dělala polštářky - dá se na nich ležet, kapsičky - dá se do nich něco dát, kabelky, šály a další věci, které se v praktickém životě nějak použijí. Lákaly mě obrazy, ale ty přece jen visí na zdi!

Konečně se mi podařilo překonat tento můj postoj, a to hlavně díky mé účasti ve flérovském klubu Růžový panter znovu na stopě. V tomto klubu se stále něco tvoří a díky němu se učím dívat na věci novým způsobem a tvořit něco, co mě do té doby nenapadlo nebo jsem to odkládala. Každý měsíc probíhá fotografická soutěž na určité téma, a to člověka donutí zamyslet se nad tím, jak jinak pojmout fotky svých výrobků, začne hledat nové možnosti a nové nápady začnou přicházet. Poslední téma bylo "Krása detailu", současné téma, které mě ještě čeká, je "Stínohra".

Vedle fotografických soutěží jsou zde i soutěže tématické, do kterých speciálně vyrábíme nový výrobek. Tou poslední byla ilustrace balady od K. J. Erbena Lilie. Já jsem si vybrala téma "Zahrada" a k tomu jsem vyrobila právě tento art quilt - textilní obraz.

K ilustraci této balady vznikla spousta nádherných výrobků a fotek a díky tomu jsem si baladu s chutí a radostí přečetla a užila jsem si ji. Pokud byste se na ni chtěli také podívat, najdete ji zde.

Na tento quilt jsem nejdřív nabarvila bílou bavlnu reaktivními barvami. Základem jsou dva odstíny zelené a pak světlá a tmavá růžová, fialová a žlutá. Tyty barevné fleky měly sloužit jako základ pro květy.

Při prošívání jsem květy podložila vlnou merino a díky tomu získaly na plastičnosti a dostala jsem do celého obrazu určité materiálové zpestření (no, nevím, jak to nazvat jinak). Celý obraz je pak prošitý různými motivy.

Velikost je 97 x 57 cm a uvnitř je vložený termolín 180 g/m2.










Přeji všem krásný den.
Jana

7 komentářů: