Translate

pátek 15. května 2015

Kosmetická taštička - návod

Kosmetická taštička je něco, co využijeme každý den. A většinou jedna nestačí. Do jedné přijde kosmetika, do druhé tužky, do třetí pastelky atd. atd. Vždycky se najde něco, co potřebujeme schovat, nejlépe do hezkého pouzdra nebo taštičky a ještě je potřeba aby nám to ladilo ke kabelce, k oblečení a já nevím k čemu dalšímu. Určitě to znáte. A mám pocit, že nejvíce takových pouzder, taštiček a také kabelek potřebuje moje dcera. Východisko z jejích přání a požadavků vidím jediné. Naučím ji to!



Stejně tak jsem se rozhodla, že naučím i vás, jak ušít takovou jednoduchou kosmetickou taštičku. Předpokládám ale, že tu úplně jednoduchou zvládnete, tak jsem přidala paspulku. Taštička je díky ní zajímavější a paspulku využijete na různé jiné projekty. A kdyby se vám přece jen paspulka zdála moc složitá, prostě ji vynecháte a šijete bez ní. Mám ráda taštičky pevnější, proto jsou i u této všechny díly vyztužené. Pokud je to na vás moc, můžete samozřejmě výztuhu ubrat.

U této taštičky jsem nedělala speciální střih. Stačí dva obdélníky velikosti 17 x 22 cm. Tím získáte taštičku o velikosti cca 15 x 20 cm. Oba obdélníky podlepte silnějším vlizelínem.



Abyste dosáhli kulatých rožků, vezměte si nějakou vhodnou nádobu z kuchyně a do rohu podle ní obkreslete oblouček. Samozřejmě si to můžete předchystat už na papír a pak jen využívat papírový střih.




Jako další si nachystejte šikmý proužek, který bude tvořit paspulku. Řízněte pruh pod úhlem 45°, jak to vidíte na přiloženém pravítku. Délka proužku musí být o něco větší, než je součet stran, které jím budete lemovat. Zde je to jedna dlouhá a dvě krátké strany, takže 17 + 17 + 22 = 56, k tomu něco přidám na pohodlnou práci a vyjde mi nejméně 60 cm dlouhý proužek. Já jsem neměla tak dlouhý vcelku, tak jsem to vyřešila sešitím dvou kratších pruhů. Šířku proužku řežu 3,25 cm.
Proužek musí být šikmý, protože ho budeme šít do oblouku a rovný proužek by se tam krabatil.




Zde vidíte vše, co budete k šití potřebovat:
2 x vnější díl podlepený vlizelínem
2 x podšívka, tu jsem podlepila ronofixem
šikmý proužek (viz výše)
bavlněnou šňůrku pro paspulku
barevně ladící zip v délce nejméně 20 cm, raději o něco delší


 Bavlněnou šňůru si střihneme o něco delší, než bude paspulka a obalíme ji připraveným šikmým proužkem.



Na obalení používám zipovou patku a nastavím si jehlu na polohu 2,5. Poloha jehly ve středu (klasické šití) je 4,5 a jehlu jsem posunula doleva blíž ke šňůrce. Ještě nešiju úplně u šňůrky, zatím mi jde jen o nachystání paspulky k dalšímu použití. Prodávají se i šňůruky oblepené vlizelínem, které přižehlíte, ale s tím nemám zkušenost. Mám ji sice doma, ale nikdy mě nelákalo ji použít. Způsob, který používám, se mi zdá jednoduchý, praktický a šňůru kupuju za 4 Kč za metr, takže je to způsob i ekonomicky výhodný.



















Od horní hrany vnějšího dílu si na boční stranu naměřím 2 cm odshora, tam bude končit paspulka.



 Paspulku přišju k jednomu z vrchních dílů opět zipovou patkou se stejným nastavením. Začínám a končím na vyznačených čárkách, tedy 2 cm od horní hrany. Je to proto, že tam budu všívat zip a kdyby tam byla ještě paspulka, bylo by tam příliš mnoho materiálu.




 K takto připravenému dílu přišiju zip. Můžete přišívat zip naráz s vnějším a vnitřním dílem, já to dělám postupně, protože je to pro mě pohodlnější. Nejdříve tedy úplně v kraji přišiju zip na přední díl (můžu začít tím s paspulkou). Lícová strana zipu (ta, kterou používáte) směřuje k lícové straně látky.


Na takto připravený díl se zipem přiložím vnitřní díl -podšívku tak, že lícová strana podšívky směřuje k lícové straně vnějšího dílu a zip jse schovaný mez nimi. Teď přišiju s pomocí zipové patky vše k sobě.


Zde vidíte sešité a rozevřené díly na jedné straně zipu.
 


  U podšívky sestřihnu rožek s ronofixem, abych ubrala množství materiálu, který se bude hromadit v jednom místě.


Stejně tak přišiju další dva díly na druhou polovinu zipu. Při přišívání sleduji, aby všechny díly začínaly a končily ve stejném místě. Protože jsou díly vyztužené, nemělo by zlobit posunutí nebo vytahování látky při přišívání zipu.

Zde vidíte všechny díly přišité na zip. Dole jsou díly podšívky, nahoře vnější díly. Směřují k sobě rubovými stranami. Teď je můžete u zipu zažehlit nebo jen zarýhnout nehtem, zůstanou pak plastičtější. 




 Nyní otočím díly tak, že k sobě směřují lícem k líci vnější díly a lícem k líci díly podšívky. Na levé straně jsou vnější díly, na pravé podšívka. Díly k sobě sešpendlím a u podšívky nechám na spodní straně cca 8 cm. volného místa, které nebudu sešívat. Použiju ho k protažení taštičky do líce a pak ho sešiju v ruce skrytým stehem. A jedna důležitá věc. Sešívejte s otevřeným zipem! Pokud bude zavřený, nepodaří se vám taštička protáhnout do líce a budete muset párat.


Nejdříve si sešiju část s paspulkou. Natavím si jehlu co nejblíž ke šňůrce (já nastavuji na stroji 1,5) a šiju tak, aby byl šev vedený těsně vedle šňůrky. Prošívám obvykle dvakrát, protože při prvním šití musím manipulovat s látkou, tak bývá šev o kousek dál, než bych ho chtěla. Když už je vše sešité a na svém místě, prošiju šev ještě jednou co nejblíž u šňůrky (paspulky).



Vyměním patku za klasickou na rovné šití, jehlu nastavím do střední polohy a sešiju zbývající část taštičky. Nezapomenu vynechat otvor na spodní straně podšívky. Sešívám na šířku patky, u zipu raději šev zpevním několikerým projetím (přešiju přes zip, dám zpátečku, vrátím se a šiju znovu dál). Na lícové straně navážu na švy, které jsme už ušila v předcházejícím kroku.


 Tady už je vše sešité, nyní odstřihnu přečnívající kousky zipu, sestřihnu trochu švové přídavky u podšívky - ne u dna, ale určitě v rozích a na boku a taštičku obrátím nesešitým otvorem do líce. Všechno hezky vyrovnám, vyžehlím a ....


je hotovo!!!


Pokud by nebylo něco jasné, ptejte se.

A kdyby vám tato taštička nestačila, tak v prvním vydání mého občasníku, který naleznete zde, najdete návod na tento typ taštičky. I se zpevněným dnem. 


První dvě jsou zdobené technikou slunečního tisku, kterou se podle občasníku můžete také naučit a poslední je šitá z kupovaných tištěných látek, aby bylo vidět, že vypadá pěkně v jakémkoliv provedení. 
A samozřejmě tam kromě taštičky najdete i jiné věci, třeba nákupní tašku se zpevněným dnem,  kterou budou schopni zvládnout i začátečníci, protože všechny návody jsou podrobné, doplněné fotkami a navíc je k dispozici facebooková skupina, v níž poskytuji podporu. 




Hezký den.
Jana

8 komentářů:

  1. Šikovný a prehľadný postup!!! Ďakujem a ukladám medzi obľúbené odkazy s návodmi.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný návod, děkuji :-) Hodně štěstí v práci!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc krásný návod! Ještě bych měla dotaz, jakého průměru je šňůrka na paspulku. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za tento návod, taštičky jsem ušila hned dvě a větší, bez paspulky a jsou pro mé miminko na drogerii.

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasný návod, dovolím si ho zdieľať vo svojej skupinke na FB :) ĎAKUJEM :)

    OdpovědětVymazat
  6. Paní Jano, Váš fotopostup s návodem je krásně přehledný, zkusím použít. Děkuji

    OdpovědětVymazat