Translate

úterý 26. května 2015

Pod naším okýnkem roste tam štěp

Jak už jsem několikrát psala, jsem na Fleru členkou klubu Po stopách Růžového pantera, který pořádá fotosoutěže a různé jiné akce. Díky nim jsem nucena pohlížet na věci jiným pohledem, hledat nové možnosti pro focení, otevřít se novým nápadům. Tentokrát byla u příležitosti blížícího se Mezinárodního dne dětí vyhlášená akce Zpěvníček pro děti. Každý si vybral nějakou písničku, ke které pak vyrobil nový výrobek speciálně pro toto téma. Neznamenalo to ale, že pro písničku Šla Nanynka do zelí by mohl být výrobkem jen košíček nebo zelí. Ducha písničky bylo možné vystihnout i fotografií, do které jste vhodným způsobem umístili svůj výrobek. Sešlo se množství zajímavých věcí i fotek, které můžete shlédnout zde.

Já jsem si vybrala písničku Pod naším okýnkem. Přemýšlela jsem, jak ji vystihnout. Vyrobit něco s jablkem? Se stromem? Nebo něco nafotit u okna se stromem v pozadí? Vzhledem k tomu, že je jaro, nemohla jsem počítat s tím, že na stromě najdu jablka. Na jabloni jespousta květů, ale na jablíčka  si budu muset ještě pár měsíců počkat. Přemýšlela jsem také o prostírání ve tvaru jablka, které bych vystínovala volným quiltováním. Nakonec ale zvítězila má hravá a dětská část a vyrobila jsem polštářek s aplikacemi stromu, jablíček i domečku. Celý polštářek je z mnou barvených látek (samozřejmě kromě bílé), aplikace jsou podžehlené oboustranně lepícím vlizelínem (prostě výztuhou na aplikace), nažehlené na látku a hustým obnitkovacím stehem obšité. Jen kytičky jsem obšívala volným prošíváním, protože jsou tak titěrné a členité, že obnitkovacím stehem to nevypadalo vůbec hezky. Věřte mi. Zkoušela jsem to a potom dlouho párala.
Nebyla bych to já, abych nevyužila volné prošívání. To se uplatnilo na bílé ploše, ale také na cestičce, na které jsem se snažila vytvořit iluzi dlažby, nebo kamenů. Snad se to trochu povedlo. Polštářek dal spoustu práce, což mi ten, kdo dělá aplikace, určitě potvrdí. Ale mám z něj velkou radost. Takovou dětskou, která se většinou dostavuje tehdy, když si uděláte něco jen tak pro radost.








Hezký den všem
Jana


2 komentáře: