Translate

čtvrtek 28. ledna 2016

Trocha románského umění

Po vánocích, které znamenaly pauzu i pro různé soutěže v klubu Po stopách Růžového Pantera, jehož jsem na Fleru členkou, se tvoření a focení opět naplno rozjelo. Teď mám za sebou tvoření výrobku pro Panterovy dějiny umění - Románské umění, vedle sebe mám nachystaný výrobek - bude to nástěnný quilt-  pro jiný flérovský klub na téma Keltové a Germáni (o tom příště) a v hlavě spřádám plány, co nachystám a jak vyfotím do dalšího kola  fotosoutěže, která se uzavírá v první polovině února. Všechny tyto aktivity mě vedou k tomu, že hledám, přemýšlím, vymýšlím a nakonec tvořím. Jsou zdrojem nových inspirací, nápadů, pohledů, prostě mě posunují dál a dál a otevírají nové obzory. A za to jsem nesmírně vděčná. Nedokážu si představit, že bych už celý život měla stále dokola dělat to samé. Každý den. Asi proto pořád něco zkoumám, zkouším nové věci, učím se stále něco nového. Kdybych měla vyrábě jednu peněženku za druhou a jen u toho měnit látky, asi bych rychle utekla. Ale když můžu tvořit stále něco nového, nechat se oslovovat novými nápady a inspirací, kombinovat různé techniky, pak jsem šťastná a dělám věci s nadšením.

S nadšením jsem vytvářela i následující psaníčko inspirované románskou kulturou. Listovala jsem knihami, hledala na netu a moc jsem nevěděla, jak toto téma uchopit. Projevuje se v něm především náboženství. Nakonec jsem zvolila ornamenty, které se vyskytovaly na potálech chrámů, na sloupech, zdobení zdí i jinde. Chtěla jsem se trochu více rozmáchnout, udělat ornamenty bohatší, ale velikost psaníčka mi k tomu nedala prostor, takže zůstalo u jednodušší formy.

Tentokrát jsem udělala něco, co obvykle nedělám. Ornamenty, které byly určené k vymalování, jsem si nejprve předkreslila. Potřebovala jsem, aby byly stejné, což jiným způsobem než překreslením nedokážu. I když na kurzech ukazuji různé možnosti, jak si vzory předkreslit i jak si vytvořit quiltovací šablonu, sama jsem se tomu dosud úspěšně vyhýbala. Ale tentokrát jsem už neviděla jinou cestu a tak vidíte moje první quiltování podle předkresleného vzoru. Po předkreslení jsem ornamenty proquiltovala a nakonec jsem už bez předkreslení prošila péřovým vzorem zbývající plochu. 

Ornamenty i lem klopy jsou pak navíc vymalované metalickou textilní barvou. Na malování používám barvy Pébéo, Setacolor opaque. A nejkrásnější jsou metalické barvy. Už jsem je použila na několika výrobcích. Stříbrnou zde  a zde a stříbrnou v kombinaci s černou nebo žlutou zde . Tentokrát jsem použila barvu Chocolat Moiré.

Psaníčko je dole široké 26 cm, nahoru se zužuje a vysoké je 17 cm. Vnější strana je podložená klasicky vatelínem a bavnlněným plátnem, podšívka pak ronofixem. Uvnitř je jedna kapsička na zip a klopa se zapíná na magnet. A nejvíce mě potěšilo, že večer jsem ho vystavila na internetu a ráno už bylo prodané. :)
A abych nezapomněla, je ušité z mé ručně barvené látky. Záměr byl tmavě červená, taková tlumenější, vyšla z toho ale taková malinová. Neměla jsem čas ani chuť látku přebarvovat, tak zůstala taková, jaká byla. A nakonec jsem i s barvou spokojená. 

Kdyby vás zajímaly výrobky ostatních tvůrců, které na toto téma vznily, můžete se podívat sem.  A jste-li registrovaní na Fleru, pak můžete i rozdat 5 hlasů těm co se vám nejvíce líbí.
 





 Přeji krásný den.
jana



2 komentáře:

  1. Nádherná, profesionální práce. Hned běžím mrknout na Fler.

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, to je nádhera. Zase jen tiše závidím talent a umění quiltování. Přeji hodně úspěchů. VeronikA

    OdpovědětVymazat