Translate

pondělí 9. května 2016

Vzpomínka na Francii (meandry I)

Podle názvu článku by se mohlo zdát, že vzpomínám na dovolenou ve Francii, ve skutečnosti je to ale úplně jinak. Jedná se o další akci klubu Růžového pantera na Fleru, jehož jsem členkou. Tentokrát se jedná o chystaný blog u příležitosti výročí narození Karla IV. K tomuto tématu jsme měli vytvořit výrobky, které je nějakým způsobem možné vztáhnout k Praze, k mužům, k paláci apod. Třeba co by Karel mohl vidět při procházce současnou Prahou, co by si mohl koupit, co by mohl nosit, nebo čím by si mohl vyzdobit palác.

Já se svým bytovým textilem jsem se zařadila do části "výzdoba paláce", protože mužskou kosmetickou tašku nebo jinou tašku pro muže jsem neměla chuť vytvářet. I když mám ráda svým způsobem jednoduché a nepřeplácané věci, tak mě tvoření pro muže nelákalo, protože by výrobek musel být až moc jednoduchý a hlavně ne moc barevný.Vybrala jsem si tedy polštář, který by mohl být součástí paláce a teď se konečně dostávám k té Francii - který může Karlovi připomínat jeho pobyt ve Francii, kde strávil spoustu let a odkud si přivezl i svou první ženu.

Původně jsem přemýšlela nad tmavočerveným podkladem, ale nakonec zvítězila modrá. Základem je tedy modrá, ručně barvená látka (jak jinak, že :)) a je doplněna béžovým prošíváním a béžovou paspulkou. Středový vzor tvoří francouzská lilie - fleur-de-lis, která je obšitá a dvakrát podložená výplní, aby ještě více vystupovala do prostoru. Jedná se tuším o tzv. strojové trapunto. Pak jsem zvažovala, jaký vzor použít na prošití prostoru kolem. Věděla jsem, že chci vzor hustý, aby vynikla béžová barva. Nakonec zvítězily meandry. Nějak jsem si je teď oblíbila a na stole mi teď leží další dvoje prostírání vytvořené z meandrů.

Dost často se setkávám s výrokem "já umím jen meandry". Mluvím samozřejmě o volném quiltování. Chtěla bych těm, co umí "jen" meandry říci, že můžou být hrdé na to, že umí meandry. Ačkoliv je tento vzor považovaný za něco jednoduchého, za základ, který zvládne snad každý, podle mého názoru tomu tak vůbec není. Aby byl vzor pěkný a lahodil oku, je nutná určitá souměrnost, vyváženost, musíte dělat přiměřeně stejně velké obloučky, přiměřeně stejné mezery a dodržovat zhruba stejnou velikost vzoru. Abyste toto všechno dodrželi, musíte už mít v quiltování určitou zručnost a jistotu. Takže větu "já umím jen meandry" vyměňte za hrdé prohlášení "já umím meandry". Obecně musím říci, že nám chybí hrdost na to, co už umíme, co všechno jsme zvládli, co jsme se naučili a naopak stále poukazujeme na nedostatky, na to co ještě neumíme a podle našeho mínění bychom to měli nebo chtěli umět. Mé doporučení tedy zní - více se chvalme, méně kritizujme a svět se nám bude zdát hned hezčí.

Polštář má velikost 50 x 50 cm a na k zakoupení ho najdete zde.









Hezký den
Jana

2 komentáře: