Translate

středa 10. ledna 2018

Taštičky pestrých barev i velikostí

Zdravím vás všechny v novém roce a doufám, že bude pro všechny úspěšný. Otázkou je, co pro každého z nás slovo úspěch znamená. Pro někoho to může být překonání zdravotních problémů, pro jiného třeba úspěšné dokončení školy, nalezení nové práce nebo vydělání peněz na vysněnou dovolenou. Pro každého z nás znamená slovo úspěch něco jiného a proto přeji jak vám tak i sobě, abychom byli úspěšní právě v tom, co je pro nás osobně důležité.

Nejsem vášnivým příznivcem novoročních předsevzetí, ale jako určitě mnohé z vás mě konec roku přivedl k bilancování, co se mi podařilo, se se naopak nepovedlo, co bych chtěla jinak, kam směřovat dál. V osobním životě vedlo toto bilancování k tomu, že jsem si objednala jógovou výzvu a společně s dcerou každý den cvičíme, abychom se pěkně rozhýbaly. Jóga mě vždycky bavila a hlavně jsem po jejím dlouhodobějším cvičení cítila, jak je mé tělo pružnější, jak se mnohem lépe cítím. Odhodila jsem výmluvy, proč nejde cvičit a pustila se do toho. V současné době internetu je hlavně obrovskou výhodou, že nemusím vytáhnout paty z domu a můžu cvičit podle videa, takže už opravdu není důvod se na něco vymlouvat. A když navíc doplním jógu o dlouhé procházky se psem, pak si myslím, že mé tělo velmi pookřeje a pes bude taky nadšený. Takže samá pozitiva.

K zdravému životnímu stylu patří samozřejmě i jídelníček. Už od doby, kdy se u nás po roce 89 začaly objevovat různé alternativní kuchařky, jsem koketovala s vegetariánstvím nebo třeba makrobiotikou, ale přiznám se, že nejsem typ na nějaké striktní dodržování pravidel. Potřebuji určitou svobodu. V loňském roce jsem zkoušela low carb stravování, ale to mi sedlo ještě méně. Pokud nevíte, o co se jedná, můžete nahlédnout třeba sem. Tento typ stravování je pro mě vlastně dost nepochopitelný, protože z něj vylučujete všechny obiloviny (to bych ještě chápala), ale také ovoce (kromě bobulového), ale abyste si nahradily chleba z obilovin, upečete si ho z mandlové nebo kokosové mouky. Takže bych si nemohla utrhnout švestku nebo jablko na zahradě, ale musela bych vydávat spoustu peněz na mandlovou mouku a jiné přísady, které u nás nejsou běžné. To mi hlava nebere. Ale určitě i v mém jídelníčku nastane posun.

No a co práce? Jak pokračovat v roce 2018? Možná jste si všimli, že jsem vypsala nový kurz, Můj první art quilt. Byl to spontánní nápad a vůbec jsem netušila, jestli o takový typ kurzu bude mít někdo zájem. O to větší překvapení bylo, když jste se začaly hlásit (tvrdé y protože jsou to samé ženy) a zůstává už jen pár volných míst.

Už před nějakou dobou jsem slibovala kurz volného quiltování pro mírně pokročilé. Schválně tam uvádím slovo mírně, protože kdybych ho vynechala, tak by se určitě nikdo nepřihlásil. Každá z vás by si řekla, ale já ještě nemám na to, nazývat se pokročilou, proto kurz nemůže být pro mě. A pokud se těšíte, že tento kurz vypíšu, tak vás prozatím zklamu. Už o něm přemýšlím dlouho, ale zatím se neobjevilo to správné nadšení, abych sedla a něco vytvořila. Možná je to tím, že já sama quiltuji bez nějakých pravidel a klasický patchwork nedělám, tak se mi pak těžko nějaká pravidla předávají dál. Ale neříkám, že v žádném případě nebude. Může zase přijít spontánní nápad a kostra kurzu bude na světě raz dva. Necháme se překvapit.

Co ale rozhodně vím, je to, že bych nerada přehnala množství kurzů v jednom měsíci, protože v loňském roce na mě na přelomu října a listopadu padla velká kurzová únava a byla jsem ráda, že 17. listopadu byl poslední kurz a budu mít 2 měsíce volno. Na konci roku 2016 se totiž nevím co přihodilo, ale měla jsem najednou zaplněné kurzy skoro do poloviny roku 2017. A v takové situaci pak cítím potřebu vypsat další, aby měli další zájemci možnost se přihlásit. Anebo se někdo ozve, že by rád uspořádal kurz a nabídne prostor. Já jsem samozřejmě ráda, že je zájem, tak najdu termín a vypíšu kurz. Asi ale nejsem taková cestovatelka, jak jsem si původně myslela a tři výjezdy za měsíc, kdy jedete 2 až 3 hodiny na místo, pak celý den učíte a večer zase stejnou dobu jedete domů, jsou na mě asi moc. Možná je lepší na jednom místě udělat v sobotu jeden kurz a v neděli další kurz, jak jsem to vyřešila v únoru v Klecanech u Prahy. Ale ono se to nějak usadí a s jarem (a cvičením a zdravým jídlem :-)) se třeba zvedne i moje energie a budu s nadšením cestovat po celé republice a třeba i do zahraničí.

Protože však kurzy nejsou dosažitelné pro všechny, kteří by se jich rádi zúčastnili, honí se mi hlavou myšlenka na nějaké e-booky. Nebo jednoduše řečeno knihy v elektronické podobě. Jedna o barvení a od včerejška mi nedá pokoj myšlenka na e-book o volném quiltování. Přivedl mě na ni jeden dotaz, který jsem dostala e-mailem. Při přemýšlení o knihách, které bych mohla doporučit, jsem došla k tomu, že vlastně není žádná, která by obsahovala všechno, co by se podle mě měl člověk dozvědět. A určitě ne v češtině. Tak uvidíme, jak bude tato myšlenka neodbytná a jestli mě donutí k nějakému činu.

Samozřejmě k mým aktivitám bude patřit i šití, ale jak víte mnohé z vás, se kterými jsem se osobně setkala na kurzech, často říkám, že šití mě moc nebaví. Baví mě ta výtvarná stránka věci a vlastní šití výrobku už mi nepřipadá dostatečně kreativní. Takže se opět budu zaměřovat především na výtvarnou část a nebudu si život komplikovat komplikovaným šitím. Možná bude díky tomu více obrazů. Možná. A momentálně cítím, že mám chuť dělat věci především v černobílé kombinaci. Ale jak jste už asi pochopili, zítra to může být jinak, jen mám poslední dobou skutečně pocit, že poněkud ustupuji od výrazných barevností. Třeba je to i ročním obdobím. Sama nevím a popravdě řečeno ani nemám potřebu to analyzovat. Už jsem se naučila nepřemýšlet o tom, proč mám zrovna teď chuť sáhnout po určité barvě nebo technice a místo analyzování to prostě udělám.

I když píšu o ústupu pestrých barev, ještě mám v zásobě čtyři taštičky, které jsem vám neukázala. Jsou vytvořené koncem minulého roku a jsou ještě dosti barevné.












 




Jsem ráda, že jsem si založila tento blog, protože kromě prezentování mé práce mi umožňuje i utřídit si myšlenky. Když si totiž člověk své myšlenky a nápady píše, donutí ho to k jasným formulacím a tím pádem i k upřesnění. A navíc, když si tak píšu, nikdo mi do toho nekecá, neoponuje a neříká, že je to blbost, že to není možné. To je velká úleva, když nemusíte hned své myšlenky a nápady obhajovat. A také mě potěšilo, že dost lidí mé úvahy čte a jsou za ně rádi. Koho naopak mé úvahy nezajímají, může se podívat na fotky a text přeskočit. Tak si tu snad každý najdete to svoje, co je pro vás zajímavé a přínosné.

Děkuji všem za dosavadní přízeň a pokračujeme dále v novém roce 2018.
Hezký den
Jana

8 komentářů:

  1. Jani, krásně jste to napsala, přeji do roku 2018 hodně nadšení a sil. Martina J.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, krásné taštičky a článek je úžasný. Přeji do roku 2018 zdraví, pohodičku, spoustu nápadů a také čas a energii na uskutečnění.

    OdpovědětVymazat
  4. Naozaj krásne napísané a hlavne úprimne. Ja som tiež bola vlani na low carb, no nešlo mi to, resp. Nesplnilo účel. Teraz som na SCD, zatiaľ v štartovacej fázi. Prajem veľa síl v tomto roku a hlavne zdravíčka.

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, želám vám veľa tvorivých nápadov aj realizácii v roku 2018 a zároveň zdravie a pohodu. lienka

    OdpovědětVymazat
  6. Věřím, Janičko, že vše půjde přesně tak, jak to má jít. Jinak jsi o hodně napřed přede mnou, mně ještě žádné přemýšlení nejde. :) Ale věřím, že i já svou cestu najdu a že se naše cesty letos konečně protnou.
    Taštičky i quiltování jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  7. Já si užívám obojí, moc ráda tě čtu a moc ráda koukám na tvé kouzelné šití. A taky moc ti přeju, ať tě neopouští nápady a ať pěkně narůstá počet tvých spokojených žáků.

    OdpovědětVymazat