Translate

pondělí 2. dubna 2018

Běhoun na jaro

Nemoc mě na nějakou dobu vyřadila z provozu a tak jsem ani nestihla ušít nový běhoun, který jsem slíbila mamince k březnovým narozeninám. Protože jsme ale odložili i společnou oslavu, dostala jsem ještě šanci a ve středu, když už jsem byla schopná vylézt z postele, jsem se pustila do práce, abych na oslavu nepřijela s prázdnou.

Sice jsem ještě nebyla úplně OK, ale u stroje to kupodivu nevadilo. A tak jsem seděla, quiltovala, lemovala a najednou jsem držela v ruce hotový běhoun, který ani nevím, jak vznikl. Výsledek byl sice trochu jiný, než jsem plánovala, ale to se tak občas stává.

Měla jsem v plánu, že středem běhounu se potáhne výrazná žlutooranžová smyčka, které jsem chtěla docílit tím, že se budou v některých místech hodně křížit nitě. Bohužel jsem měla k dispozici jen slabé nitě a nejsem si jistá, jestli bych žádaného výsledku docílila silnějšími nitěmi. Spíše ne. Asi bych toho dosáhla jen našitým šikmým proužkem natvarovaným do příslušné smyčky. Ale to jsou ty zkušenosti, které člověk postupně získává a v budoucnu pak třeba někdy zužitkuje.

Prostředkem se tedy táhne nepravidelná vlnovka quiltovaná žlutooranžovou nití a okolí je pak quiltované béžovou nití. Výsledek mi připadal poněkud nevýrazný, ale když jsme s maminkou ubrus daly na stůl, tak jsem zjistila, že výsledek působí elegantně a vůbec není na škodu, že tam není nic výrazného. Naopak. Lemování v žlutooranžové barvě mi přišlo dostatečně výrazným prvkem, který béžovou oddělil od stolu a pěkně quilt orámoval.

Protože jsem ubrus fotila o víkendu, kdy byla na stole už nachystaná velikonoční vajíčka na ozdobu, musím blog uveřejnit dnes, aby byl ještě aktuální. A jen tak mimochodem, vajíčka jsem malovala kdysi dávno a maminka si je už dlouhé roky schovává a každé velikonoce znovu vystavuje. Jsou samozřejmě vyfouknutá, namalovaná akrylovými barvami (temperky se loupou) a zdobená špendlíkem namáčeným do rozpuštěného včelího vosku, který jsem podle potřeby obarvila kouskem barevné voskovky.

Ubrus je samozřejmě šitý z mých ručně barvených látek a velikost je cca 40 x 135 cm.









Přeji všem krásný zbytek Velikonoc
Jana

15 komentářů:

  1. Krásná práce, jako vždy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky. Chtěla jsem něco moderního, tak snad se povedlo. :)

      Vymazat
  3. Dobry den Jano! Je to zase "pastva pro oci" :) ! Elegantni a krasne vypracovane! Doufam, ze se uvidime na PPM! Krasne velikonocni pondeli! Bara

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné skoro po velikonocích! Za běhoun 1* . Quiltování chválit nebudu, to bych se pořád opakovala, co je pro nás meta nejvyšší, pro Vás běžný standard :-). Jenom jsem se chtěla zeptat - ta barvená látka - to je hnědorůžová 126 ? Jitka M

    OdpovědětVymazat
  5. ... nádhera, luxusní běhoun. Maminka měla určitě velkou radost. Pohodové jarní dny Miluška

    OdpovědětVymazat
  6. Je to moc krásná práce, Janičko. A je to přesně tak, jak to mělo být. Ono si to vždycky řekne o to své, kolikrát mám jiný záměr a najednou se to srovná jinak a lépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Alenko. Já jsem nakonec spokojená. A ten původní záměr třeba zrealizuju jinde a jinak. A nebo taky ne. :)

      Vymazat