Translate

čtvrtek 24. května 2018

Renesanční doteky - psaníčko

Mám pocit, jako by se  v poslední době nahrnuly akce klubů na Fleru, ve kterých se aktivně účastním. Není to dlouho, co jsem tu ukazovala sedák na téma Frida Khalo a teď přicházím s dalším výrobkem, opět do soutěže. Je to soutěž Dějiny umění klubu Růžový panter a jak už jsem někde psala, nejde zde o to, abychom vyhráli. Alespoň já to tak cítím. Za vítězství ostatně není žádná odměna. Jde o dobrý pocit, že se člověk nechal inspirovat něčím novým, že se podíval na věci jinak, že vyrazil na nové místo udělat fotku způsobem, kterým dosud fotky nedělal. To všechno jsou pozitiva, která tyto typy soutěží přinášejí. Proto je vlastně slovo soutěž úplně nesprávné. Možná bych mohla zkusit navrhnout, abychom přejmenovali soutěž na "motivační akci". No, asi to navrhovat nebudu. Nejspíš by se to nesetkalo s úspěchem a pochopením. Stačí se zamyslet, čeho byste se raději zúčastnili. Soutěže nebo motivační akce? Nebojte, už přestávám rozvíjet blbosti a vracím se k tématu.

V Dějinách umění přišla na řadu renesance. Protože jsem si tuto akci vzala na triko já, musíte se samozřejmě podívat na blog, který jsem o renesanci dala dohromady. Kromě stručného popisu tohoto období v něm najdete i výrobky a fotky ostatních účastníků. Určitě se podívejte, protože jsou krásné. Jak výrobky, tak fotky. A jste-li na Fleru registrovaní, pak můžete i hlasovat.

Já jsem si z renesance vybrala sgrafitová psaníčka. Chtěla jsem, aby psaníčko (to sgrafitové) pěkně vyniklo, tak nemohlo být na žádném složitém střihu. Proto jsem zvolila jednoduchý obdélník olemovaný paspulkou a vzniklo psaníčko na psaníčku.

Základem jsou samozřejmě moje ručně barvené látky. Fuchsiová (absolventky kurzu barvení látek upozorňuji, že to není barva, která je v obchodech v nabídce, ale míchaná barva, kterou jsem si tak nazvala) a zelenomodrá. Ty jsem doplnila nitěmi ve stejných barvách, zelenomodrou jsem použila ve světlém a tmavém odstínu a pokusila jsem se s nimi mimo jiné o stínování.

Kromě toho, co budu vyrábět, jsem ještě musela vymyslet, kde budu fotit. Naštěstí jsem výzkumem (kde jinde než na internetu) zjistila, že vhodné kulisy pro focení, které by byly přímo renesanční nebo by alespoň mohly navodit historický dojem z fotky, mám nedaleko ve Vyškově. Fotky tedy pocházejí z vyškovské zámecké zahrady.

Aby bylo psaníčko tužší a pěkně drželo tvar, vyztužila jsem podšívku dvěma výztuhami.
Velikost je cca 25 x 15 cm.





 

Přeji krásný den
Jana

1 komentář: