Translate

čtvrtek 11. dubna 2019

Pod povrchem

Pod povrchem je název mého nového quiltu. Nejedná se o velký quilt, má rozměr cca 40 x 50 cm, ale o to je pro mě důležitější. Potřebovala jsem se vymanit z těch klasicky uhlazených věcí, kontroly, jestli jsou čáry pěkně rovné, jestli je vzor hezký, harmonický, jestli se bude ostatním líbit...
Potřebovala jsem volnost. Už při šití nástěnného qiltu do občasníku jsem pociťovala touhu mít křivé linky. Ano, zní to zvláštně, ale je to tak. Opravdu hodně mě nebavilo jezdit po stejných liniích rovně, zachovávat úhlednost, preciznost, jakési zdání dokonalosti, o které se snad všichni snažíme. Nebo alespoň hodně z nás. Trochu jsem to i popsala v článku věnovaném přímo tomuto nástěnnému quiltu.
A teď se ta potřeba projevila naplno. Neřešit, co si kdo bude myslet, jestli bude můj výtvor přijatý pozitivně nebo ne, jen jsem potřebovala pustit ven to, co se dralo ze mě napovrch. Neřešit, nepřemýšlet, jen klást látky, vést steh za stehem, stříhat, malovat. Nevěděla jsem, jaký bude výsledek. Řídila jsem se momentálním pocitem. A zde je.


I fotka, kterou jsem vybrala, vyjadřuje jistou rozháranost. Quilt vlající ve větru.

Moje dcera prohlásila, že se jí fakt nelíbí. Vůbec. Ano, to chápu. Není to klasicky líbivé dílo. Ale já jsem s ním v souladu. Zcela.

Neříkám, že už u mě nenajdete ty uhlazené věci. Zrovna jich mám pár na stole. Ale možná, že toto je první vlaštovka k posunu jinam. K volnosti. K upřimnosti. Ke svobodě. A hlavně k sobě.




Hezký den
Jana

14 komentářů:

  1. Správný směr, zcela a bez jakýchkoli pochyb! Mám radost. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší. Zrovna na Tebe jsem myslela. Že si třeba všimneš, že tam nejsou ty zářivé barvy :-). Ale neboj, pár barevných věcí ještě určitě bude!

      Vymazat
    2. To snad ani není o barvách, ale o svobodě projevu. Dát na chvíli spát přesné a promyšlené tahy a nechat věci prostě plynout jak se zrovna jeví... Udělat úkrok stranou od zajetého je fajn.

      Vymazat
    3. Ano, rozumím. Přesně to jsem udělala. A myslím, že to budu dělat mnohem častěji. :)

      Vymazat
  2. Krásný mně se moc líbí!

    OdpovědětVymazat
  3. Moooooc se mi to líbí!!! Jana Lálová

    OdpovědětVymazat
  4. Ten quilt se mi moc líbí, Janičko. A fascinuje mě, jak už určitě druhým rokem jdeme v myšlenkách paralelní cestou. Také se snažím čím dál víc oprostit od závislostí a kalkulací v práci. Zatím asi víc v hlavě, než abych šila, ale cítím, že si vytvářím prostor, který nutně potřebuju.
    Za tu dobu, co Tě sleduju, se příjemně uvolňuješ, je to radostný posun.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Alenko. A vidíš, já jsem zrovna u Tebe měla, nebo spíš mám pocit, že si jdeš naprosto svou vlastní cestou. Třeba ty obrázky s černým prošitím tvarů mi připadají úžasné.

      Vymazat
  5. uplne ta chapem
    a obdivujem
    tvoj pocit je dôležity, vyjadrit sa a dostat to zo seba
    len casto nanosy Aby sa to pacilo nam nedavaju priestor investovat cas a priestor vyjadrit svoj vnutorny svet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty nánosy nám často brání. Ale postupně je odstraňuji. :-)

      Vymazat
  6. Teda jani uz dlouho nereaguji na prispevky ale tento quilt me naprosto uchvatil a skladam ti obrovskou poklonu.... je to quilt s dusi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuji. Já z něj mám taky velkou radost. :)

      Vymazat