Translate

čtvrtek 20. dubna 2017

Quiltování s nitěmi Aurifil

Vy, co čtete můj blog i vy, co jste absolvovali můj kurz, jste už určitě zjistili, že nejsem zastáncem zbytečného nakupování čehokoliv. Na kurzech říkám, že k tomu, abyste mohli volně quiltovat, potřebujete šicí stroj, quiltovací patku a nic dalšího speciálního není třeba. Určitě práci usnadní quiltovací stoleček (nebo zapuštěný stroj do stolu, což je úplný luxus) a rukavice.

Často padají otázky na rukavice, zda je to nějaký ochranný prostředek proti píchnutí jehlou. Není to ochranný prostředek, je to pomůcka, která vám umožní lépe vést látku pod jehlou. Díky rukavicím látka pod rukama neprokluzuje a vy se tedy můžete plně soustředit na šití vzoru. Bez rukavic látka pod holýma rukama klouže a často se stává, že se tomu snažíme zabránit větším tlakem. Tím ale znemožňujeme nebo ztěžujeme volný pohyb látky pod patkou, takže máme pocit, že jde s látkou špatně hýbat, že neklouže, musíme na quiltování vynaložit více síly a vůbec je něco špatně. To pak rychle běžíme koupit klouzavou silikonovou podložku, aby látka lépe klouzala, a přitom by stačilo nasadit rukavice. Já qiltuji s obyčejnými koženými rukavicemi, které jsem měla po ruce, když jsem začínala. Doporučuji vždy takové, které nebudou ani moc těsné (omezovaly by vás v pohybu) ale ani moc volné (stále byste řešili sklouzávající rukavice místo quitlování). Také není dobré, aby byly gumové, byť i jen částečně protože se v nich potí ruka a po dvou třech hodinách quiltování to může být dost nepříjemné. Sice jsem trochu odběhla tématu v nadpisu, ale to nevadí, protože mi tato informace připadá důležitá.

Výše uvedené věci vám tedy stačí k tomu, abyste mohli volně quiltovat. Ale. Ano, je tu jedno ale, které ovšem nesouvisí s tím, že ještě něco dalšího musíte mít. Souvisí to s tím, že něco dalšího chcete mít. Když s nějakou technikou déle pracujete a nabýváte v ní určité zkušenosti, zkoušíte, alespoň já to tak mám, co s tím jde dělat dál. Jak ji rozvíjet, inovovat, prostě nezůstávat stále na jednom místě.

Tato moje potřeba se teď projevila tím, že jsem začala nakupovat a zkoušet různé značky nití. Už jsem psala, že jsem si na Prague Patchwork Meetingu nakoupila nitě. A také jsem psala, že se mi nepodařilo koupit nitě Aurifil. Na tyto nitě narazíte v amerických patchworkových e-shopech i u quilterek a všichni je vychvalují. Chtěla jsem proto vyzkoušet, jak tyto nitě fungují. Díky tomu, že jsem napsala na blog informaci, že se mi je nepodařilo sehnat, ozvala se mi jedna dobrá duše, která za pár dní měla přijet na kurz a nabídla se mi, že mi je přiveze. Ono totiž není snadné u nás tyto nitě sehnat. V ČR jsem narazila na jednoho prodejce, který tyto nitě nabízí a na Slovensku vím také o jednom. Právě od slovenského prodejce jsem díky této dobré duši, jejíž blog najdete zde, nitě Aurifil získala.

Když se podíváte do e-shopů, tak vám možná ceny budou připadat dost vysoké. 250,- Kč nebo 8,5 Eur za špulku. Jenže je potřeba se podívat trochu podrobněji. Tato špulka má 1300 metrů, takže vás 100 metrů vyjde na necelých 20,- Kč. To už je při srovnání s jinými nabízenými nitěmi dost dobrá cena. Nitě jsou ze 100% egyptské bavlny, která je považovaná za nejlepší bavlnu. Tato bavlna má dlouhá vlákna a díky tomu je nit pevnější, hladší, s větším leskem atd. Prostě spousta pozitiv.

Objednala jsem si bílou a přírodní barvu a moc jsem se těšila, až toto "Ferrari" mezi nitěmi vyzkouším. Přiznám se, že realita nebyla tak skvělá a růžová, jak jsem očekávala.

S nití Aurifil v bílé barvě jsem quiltovala tyto polštáře


Nit má skutečně krásný lesk, ale při šití jsem zjistila, že je dost slabá. Vlastně jsem s ní měla úplně stejné problémy s nastavením napětí, jako u PES nití, které běžně používám. Kvůli tomu, že je slabá a působí takovým "průhledným" dojmem, je vzor daleko méně výrazný, než jsem chtěla.


Také bych díky kvalitě očekávala, že se při volném quiltování nebude z nití uvolňovat tolik prachu, jako je tomu u jiných nití. Opak byl pravdou. Měla jsem stroj zanešený daleko více, než u jiných nití, které jsou považované za méně kvalitní.

Co bylo ovšem nejhorší, i když to asi bude věc jedné cívky nebo možná jedné série, nikoliv problém obecný, v niti byla černá místa. Nevím, jestli byla nit zašpiněná, ale v určitých delších rozestupech byla najednou nit tmavá (ne černá, jakoby špinavá). Všimla jsem si toho hned na začátku, tak jsem slušný kus nitě odmotala. Myslela jsem si, že se třeba před zabalením zašpinila. Pak jsem ale zjistila, že to nebylo jen nahoře, ale také uvnitř špulky, kam nevidíte. Kvůli tomu je na prošití v bílé lince tmavý flek, který můžete vidět v kroužku.


Naštve to, když najednou v hotové práci najdete tmavší flíček, i kdyby byl jen nepatrný, který jste nezpůsobili svou nedbalostí (třeba svačinou na pracovním stole).

Nechci po této zkušenosti nitě Aurifil v žádném případě zavrhovat. Tu špínu beru jako něco výjimečného, i když by se to podle mého názoru u takové značky stávat nemělo (navíc byla vidět i na povrchu špulky). Co se týká tloušťky nitě, už bych si na quitování tuto tloušťku nekupovala. Síla nitě je 50 - jsou to oranžové špulky. Pro volný quilt bych určitě šla do silnějších, nejspíše do tloušťky 40 na zelených špulkách. Problém je, že tato síla není k dostání ani v Česku ani na Slovensku. Dostala jsem tip na německého prodejce, tak ho pouštím dál, i u něj jsou ale k dostání jen padesátky (oranžové špulky) Všechny tloušťky jsou pak k dostání na tomto e-shopu, což je USA.
Z Německa bude, předpokládám, nehorázné poštovné, z USA pak budete navíc platit ještě DPH z ceny zboží včetně poštovného + 180 Kč (uskladnění v celním skladu + proclení), protože se jedná o dodávku ze zemí mimo EU, která bude určitě přesahovat hodnotu 22 Eur. Zrovna si tak k ceně připočtěte cca 25 % a nebudete překvapeni. Sice už jsem z USA nějakou dobu neobjednávala, ale předpokládám, že dodanění i proclívání bude stále stejné.

Ještě jsem našla videa, kde se souhrnně dozvíte, na co se jaká tloušťka těchto nití hodí. Ta jsou zde.

Tolik k mým zkušenostem s šitím nití Aurifil.  A co se týká samotných polštářů, tak ty jsou šité opět pro mou maminku (její oblíbené přírodní, béžové tóny) a jsou do sady s tímto polštářem, tímto ubrusem a těmito dalšími polštáři a sedáky. Teď už má maminka dost možností, jak kombinovat a měnit textilní doplňky v obývacím pokoji. A za mě už to začíná být trochu nuda, chtělo by to nějakou barvu. Hodně zářivou.

Hezký den
Jana

3 komentáře:

  1. Veľmi zaujímavý článok. Ďakujem za postreh. Neviem, aké máte skúsenosti s niťou AMANN ISACORD 40, tie používam ja a som s nimi spokojná. Nemám však také skúsenosti s quiltovaním ako vy. Mám ich aj v e-shope - http://www.gitart-hm.com/ISACORD-40-c4_55_3.htm , avšak rada by som poznala aj Váš názor na ne :) Kedysi som uvažovala nad niťami Aurifil, ale nakoniec som sa rozhodla pre nemeckú značku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za odkaz na náš e-shop. Krásná práce na polštářcích. Máte pravdu, pokud preferujete výraznější steh, který zůstane malinko viditelnější na povrchu, nit Aurifil 40 (zelené špulky) bude pro vás vhodnější. Od května budeme mít skladem i Aurifil 40 a větší sortiment barev nitě Aurifilu 50. Jen bych dodala, že Aurifil 50 je populární právě proto, že při ideálním napětí spodní a vrchní nitě působí nerušivě na povrchu látky či quiltu, čímž tak vynikne struktura toho prošívání nebo hladkost stehu při patchworku. Pošlu Vám zelenou špulku, ať máte na porovnání. Aurifil používám už několik let a osobně bych neměnila, ale je možné že některé šicí stroje nebo jehly mají problém s tenší hladkou nití. Také bych doporučila, pokud budete šít s Aurifilem na šicím stroji, použít ho zároveň pro spodní i horní nit, zvláště když se objeví potíže s napětím.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem zvědavá. Horní i spodní nit jsem měla stejnou a mám u svého stroje vyzkoušené, že při slabší niti mi jde lépe nastavit napětí a tedy i hezčí steh, když mám spodní nit silnější. Takže obecně doporučuji stejné nitě nahoře i dole, sama ale občas dolů dávám stejnou barvu ale silnější nit. A vítám, že se nabídka na českém trhu nití rozšíří.

      Vymazat