Translate

pondělí 27. listopadu 2017

Sluneční

Asi tak před dvěma lety jsem si vymyslela obraz - art quilt.. Měla jsem v hlavě jasnou představu a začala ji rychle uskutečňovat. Nejdříve jsem bílý čtverec proquiltovala vzorem různě velkých bublinek (koleček) a tím jsem taky skončila. Nebyla bych to totiž já, abych si nevymyslela něco komplikovaného, zdlouhavého a časově náročného. Občas se ale stane, že nadšení při časově náročných věcech po nějaké době vyprchá a věc pak zůstane nedokončená a čeká na správný okamžik.
Tento obraz čekal na správný okamžik dva roky, budu-li za správný okamžik považovat jeho dokončení.
Po quiltování, které jsem udělala bílou nití a které mělo za cíl pouze vytvořit kulaté obrysy, následoval štětec, barvy a vymalování každého kolečka. Umíte si určitě představit, jak to asi dlouho trvá. Možná neumíte, pokud jste něco podobného nezkoušeli. Takže jsem chvíli malovala, ale velmi rychle jsem zjistila, že akci, na kterou jsem chtěla mít obraz hotový, určitě nestihnu. Tím odpadl hnací motor a motivace (ano, termín je pro mě celkem významným motivačním faktorem). Obraz jsem tedy odložila a dělala jiné věci. Za čas jsem dostala chuť zase chvíli malovat kolečka a pak to zase přešlo. A pak zase. A zase. A tak to šlo asi dva roky.
Když už mi chyběl opravdu kousek, tak se ozvaly patchworkářky z Brna, jestli bych jim něco neposkytla na výstavu. Většinu těch zajímavějších věcí, které jsem letos vytvořila, už nemám, tak jsem se rozhodla, že obraz dokončím a společně s pár dalšími kousky ho na výstavu zapůjčím.
Díky tomuto pevně stanovenému termínu a mému slibu jsem obraz skutečně dokončila. Sama jsem za to velmi vděčná.
Možná byste teď čekali, že napíšu, že něco podobného už nikdy, ale fakt nikdy dělat nebudu. Ale když já nevím. Moc se mi tento způsob vyplňování prostoru líbí a abych pravdu řekla, ještě v dobách, kdy jsem měla vymalovaných pouze pár koleček, se mi už v hlavě honila představa nejméně dalších dvou obrazů tohoto typu. Takže je zcela možné, že se do nějakého zase pustím. Nebude to hned, protože nejbližší plány jsou trochu jiné, ale časem, kdo ví.
Velikost obrazu je 65 x 65 cm.
A pokud by vás zajímaly i jiné věci, které jsem zařadila do své sekce "artquilt", nakoukněte sem. Nejsou to jen nástěnné quilty, zařadila jsem tam i sedák, protože to tak cítím a protože si myslím, že podmínkou pro označení art quilt není to, že výrobek musí viset na zdi. A navíc jsme v oblasti textilu, který se dá využít opravdu mnoha způsoby.






Hezký den
Jana

16 komentářů:

  1. Jani, obdivuji Vaši neuvěřitelnou výdrž, ale ta nádhera stála skutečně za to.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný, viděla jsem ho v Brně na vlastní oči a přišlo mi hrozně pracné to perfektní proquiltování, u barvení jsem si myslela, že to byla už brnkačka :-). Klobouk dolů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak brnkačka bylo to quiltování. Zbytek byla piplačka. :))

      Vymazat
  3. Paráda, Janičko. Před nějakým časem mi dobarvování patchworku moc nesedělo, ale už jsem jinde a naopak se mi líbí. Když se teda dobře použije. Což je rozhodně tento případ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Alenko. Když já to neberu jako patchwork. Pro mě je to volná tvorba s použitím některých technik z patchworku. :)

      Vymazat
  4. Mazec :) to bych nedala i kdybych to uměla ( jako že neumím ) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když člověk umí quiltovat, tak ten zbytek už je jen o trpělivosti. A samozřejmě o nápadu. :)

      Vymazat
  5. Janičko, to je opravdu nádherná práce. Jste originální a svá a to se mi na Vás moc líbí. Ať se i nadále daří :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Já tak nějak jiná než svá být neumím. Mě to pak totiž nebaví. :)

      Vymazat
  6. Nesmírně pracné a neskutečně nádherné. Obdivuji Vaši trpělivost dokončit projekt. M.

    OdpovědětVymazat
  7. Krasa aj ked to vyzera na jednoduchy napad, su vidiey za tym mnozstvo hodin roboty.Dakujem za neuststale motivacie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Však spousta věcí, které zaujmou, je postavena na úplně jednoduchém nápadu. Stále říkám, že složitostí netřeba. V jednoduchosti je krása. :)

      Vymazat