Translate

středa 9. dubna 2014

Ložnice

Mám velice milou a sympatickou sousedku, se kterou si moc ráda povídám. Vždycky když se stavím na chvíli na kafe, uběhnou třeba čtyři hodiny ani nevím jak. A to mám pocit, že jsme si spoustu věcí ještě nestihly říct. A této milé sousedce se zalíbily věci, které dělám. Vymyslela si proto, že by ráda ode mě něco do ložnice. Závěsy, deku a polštáře. Narozdíl od většiny jiných mých dosavadních zákazníků, kteří téměř vše nechávají na mě, přesně věděla, jak má výsledek vypadat. Všechno si navrhla sama, vybrala si barvy z mého vzorníku ručně barvených látek a na mě už pak zbylo jen barvení a šití.

U barvení jsem se tedy dost zasekla, protože jsem zjistila, že barvit půlmetrový a čtyřmetrový kus látky může být velmi rozdílné. Nešlo o to, že bych měla problém s velikostí látky, ale s barvami. Stejný koncentrát barvy nabarvil jinak malý kus látky a jinak velký. Nedělaly to všechny barvy, jen směs magenty a tyrkysu. Na velkém kusu látky mi místo fialové vyšla spíše fialovofůžová. Zřejmě při tak velkém množství získává magenta navrch a tyrkysovou potlačuje. Jinak si to neumím vysvětlit. Na to, abych dostala uspokojující výsledek, jsem jen na fialovo obarvila více jak deset metrů bílého plátna. Nakonec jsem ale dosáhla potřebné barvy a dost jsem si přitom oddychla. A pak už "jen" šití.

Na fialové závěsy přišly zelinkavé aplikace ve tvaru spirál. Závěsy nejsou prošívané, ale jsou podšité režným plátnem Bomul z Ikea.

Deka má velikost 2,2 x 2,2 metry a je rozdělena na tři barevné pruhy. Na fialovém a zelinkavém pruhu se opakují spirály v různých velikostech a barvách. Spirály jsou podložené dvěma vrstvy vatelínu. Z rubové strany je deka čistě bílá. Na prošití celé deky jsem použila bílou bavlněnou nit a spotřebovala jsem jí více jak dva kilometry. Deku je možné použít podle nálady z obou stran.

Velikost polštářků je 50 x 50 cm. 

Trochu jsem se bála, jak bude všechno dohromady vypadat, ale když jsem pak uviděla hotovou ložnici, byla jsem nadšená a moc spokojená.

Taková byla původní představa

Když je zelená moc zelená, tak ji prostě schovám.

A když nechci skoro vůbec žádné barvy, obrátím ji na druhou stranu.

Detail spirál ze spodní strany.


Pruhy můžu umístit i jinak.

Spirálky z lícové strany.



Hezký večer všem
Jana

13 komentářů:

  1. Mila Janka
    Nuda zapricinila ze som zabijala volny cas na nete a natrafila som na tvoj blog.
    Mas krasne vyrobky a teda tato spalna je priam bozia. Dych mi vyrazila, uzasna

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádnerné! Obdivuji to prošívání, já se s tím tak peru, že to prostě zatím obcházím :-). A tak kombinace - vlastně ani fialovou, ani zelenou nemusím a takhle je to tak krásné! a Krásně vymyšleno!

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, na začiatok priznám, že toto nie sú moje farby. Ale zvládnutie, vypracovanie je úžasné. Stále sa bránim quiltovaniu deky na dvojposteľ, ako to narvem do stroja. Obdivujem tvoju trpezlivosť, pretože viem, aké vedia byť problémy s väčšími rozmermi. A i s farbením...

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za komentáře. Barvy si vybrala sousedka, ale jsou to i mé oblíbené. A prošívání, to byla docela makačka. Trvalo mi to téměř týden. Ono se to nezdá, ale jak je vzor hustý, taky to přibývá hodně pomalu. Toho jak nacpu deku do stroje jsem se taky trochu bála, ale šlo to. Mám Pfaff 2048, tedy ještě s krátkým ramenem (ty s dlouhým začali dělat rok poté, co jsem si koupila stroj) a i do něj se to všechno vlezlo. Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  5. Prvý krát som na Tvojom blogu, tá spálňa je proste úžasná /i keď nie sú to moje farby/ môžem len
    obdivovať tú perfektnú a precíznu prácu, asi by som to nevzládla, krása, krása, krása Marta SK

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, tvůj blog sleduju už delší dobu a pořád jsem si říkala - nojo, polštářky, to se to prošívá... A teď jsem překvapená, že vidím i deku a prošití opět bezchybné. Překvapilo mne i v komentářích, že máš normální stroj. Netuším, v čem je fígl, používáš na sendvič před prošitím lepící sprej? Já tedy, když to chci mít pěkné, tak hodně stehuju nebo deku rozdělím va víc částí. Ale hlavně to bude tím, že jsi úžasně šiovná a precizní. Tak přeji hodně další inspirace a těším se na příspěvky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář i za pochvalu. Máš pravdu, polštářky se prošívají báječně. Ale už jsem prošívala i deky. Kdybys koukla třeba na tenhle článek http://janadohnalova.blogspot.cz/2013/04/kouzlo-francouzskeho-venkova.html, tak tam je taky hustě prošívaná deka. Jen je o dost menší. A žádný fígl nepoužívám, ani sendvič nelepím. Normálně ho stehuji. I když se hodně propagují špendlíky, dávám přednost stehování. Spodní stranu si vypnu doma na dřevěnou podlahu - přilepím to malířskou páskou a na to pak dám vatelín, top a poctivě stehuju. Pak začínám prošívat od středu a postupně k okrajům. Je to dost makačka, hlídat pořád, aby nikde netáhla a byla pod strojem volná, ruce bolí, ale beru to jako posilovnu. To je celé tajemství.

      Vymazat
  7. Jani, nádherné, dokonalé a úžasné!

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera, nádhera, nádhera.

    OdpovědětVymazat
  9. ... zase musím len obdivovať ... netušila som aká môže byť úžasná kombinácia fialovej a zelenej ... vyšla úplne perfektne a dostala ma :-) ... a to quiltovanie ... no paráda ... pochopila som, že nič nieje nemožné a ja sa už fakt nemám na čo vyhovárať :-) ... prajem veľa krásnych nápad Dáša PP

    OdpovědětVymazat
  10. Moc všem děkuju za zastavení i za milý komentář.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Jani,
    Přehoz na postel překrásný, jsi úžasná.
    Zdraví Eva H.

    OdpovědětVymazat