Translate

pátek 16. června 2017

Kurz barvení látek

Často se mě ptáte, zda budu dělat kurz barvení látek. Stále jsem se tomu bránila, ale ne proto, že bych nechtěla tuto dovednost předat dál. Důvodem bylo, že k takovému kurzu je zapotřebí vhodný prostor. Vhodný tím způsobem, že bude možné jej zašpinit, nebo když jej zašpiníme, tak bude možné jej umýt, kde bude dostatek vody atd. Prostě úplně jiný prostor než pro šití. 
Plánovala jsem tedy alespoň napsat e-book, ale musím přiznat, že je pro mě jednodušší udělat kurz, než sedět dlouhé hodiny u počítače a psát. I když i k tomu, doufám, dojde. Na kurz se totiž vejde jen část toho, co všechno je možné s barvami dělat a samozřejmě je jen pro omezený počet lidí. 


Kurz barvení látek
Informace

Jedná se barvení látek reaktivními barvami Procion MX Dye, které jsou krásně výrazné a s nimiž barvím látky pro téměř všechny svoje výrobky.  Jsou to barvy určené pro přírodní vlákna rostlinného původu, takže s nimi můžete barvit bavlnu, len, viskozu. 

Co se na kurzu naučíte
  • Naučíte se, jak používat barvy, tzn. technologický postup barvení látek reaktivními barvami. 
  • Naučíte se, jak vytvořit šest různých odstínů jedné barvy od nejsytější po nejsvětlejší a přechody od jedné barvy k druhé, tedy míchání barev
  • Naučíte se, jak si obarvit jakýkoliv kus látky (jste samozřejmě omezeni velikostí nádoby a podmínkami, ve kterých barvíte) přesně v takové barvě, jakou si vyberete
  • Naučíte se, jak si obarvit jeden kus látky různými barvami (odnesete si 0,5 m takto nabarvené látky) 



A zde vidíte použití ručně barvených látek přímo na výrobcích. A vlastně většina výrobků, které najdete na mém blogu, jsou z ručně barvených látek.  

  


Kromě látek můžete reaktivními barvami barvit třeba i oblečení (trička, sukně apod.)

Pracovat budeme s primárními barvami (červená, žlutá, modrá) buď ve studené nebo teplé škále. To si sami vyberete. 
Z kurzu si odnesete 36 barevných vzorků o velikosti cca 30 x 30 cm v barevnosti, kterou si vyberete z dvou možností - jedna je zde a druhá na fotce výše




Technika, kterou se na kurzu naučíte, vám umožní danou barvu podle vzorku obarvit kdykoliv znovu na potřebné množství látky. 


S sebou si vezměte

  • blok a tužku na zapisování všech informací 
  • pracovní oděv, který můžete jakkoliv zašpinit (pamatujte i na boty)
  • gumové rukavice
  • roušku (výrobce doporučuje při používání sypkých barev používat roušku)
  • bílé bavlněné plátno předeprané na 60°C (bez prášku i aviváže, po vyprání netřeba žehlit) - uvědomte si, že jaká bude kvalita látky před barvením, taková bude i poté. Vyhněte se nekvalitním, chlupatým nebo příliš tvrdým materiálům. Budete potřebovat cca 4 m (platí pro šířku 140 cm). Co nevyužijete na kurzu, to vám zůstane na další použití. V případě zájmu mohu látku včetně jejího vyprání po předchozí úhradě zajistit já (cena za metr cca 170 Kč), pokud mi to sdělíte nejméně 14 dní předem. 
  • 6 malých skleniček (musí se jednat o průhledný materiál), do kterých se vejde 50 ml tekutiny a které budete dále využívat už jen na barvení (třeba od nějakých paštik, jogurtů apod.)
  • 1 malý průhledný plastový kelímek (např. od malého jogurtu)
  • černý permanentní fix
  • alespoň 3 injekční stříkačky 20 ml a alespoň jednu 5 ml (koupíte v každé lékárně) 
  • plastové kelímky např od 400 g jogurtu (nejlépe průhledné) nebo skleničky cca 1/4 litru nebo jiné podobné nádoby na míchání barev - nejméně 3 kusy
  • jednu starou lžičku
  • odměrku o velikosti čajové lžičky (něco takového) - vystačíte si i s čajovou lžičkou, ale s odměrkou bude měření přesnější a lépe se vám s ní bude dosahovat stejné barvy
  • sáčky do mrazničky o objemu 1 l (1 balení, celkem jich budete potřebovat 36)
  • lavor, ve kterém si odnesete nabarvené (ještě mokré) látky - ty doma budete ještě muset vyprat v pračce
  • nůžky, metr (krejčovský nebo zasunovací), kalkulačku. 

Všechny tyto pomůcky využijete ve svém dalším barvení. 

Všechny barvy, potřebné roztoky, papírové utěrky, igelity na krytí a další potřebné pomůcky budu zajišťovat já a jsou zahrnuté v ceně kurzu. 

Vezměte si s sebou oběd, abychom nemuseli řešit převlékání a zdržovat se obědem v restauraci. 

Čas konání kurzu: začátek v 9.30, ukončení počítejte kolem 19.00. Pauzy budeme dělat v průběhu tak, jak bude potřeba (včetně pauzy na oběd). Čas je přibližný. Když zvládneme vše dříve, můžeme skončit dříve, nebo taky později. 

Cena kurzu je 2300- Kč.


Termín kurzu: Aktuálně vypsané termíny kurzu barvení látek ale i jiných kurzů najdete zde.

Maximální počet účastníků je 5.  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přihlášky posílejte na jana_dohnalova@seznam.cz. Přihláška je platná po uhrazení zálohy, která činí 1000,- Kč na účet č. 2600650786/2010. Do poznámky uveďte své jméno, místo a datum konání kurzu a heslo "barvení". Záloha je nevratná. V případě, že se kurz nekoná z důvodů na mé straně, všechny uhrazené platby vracím. Doplatek kurzu se hradí na místě. 

Vždy prosím nejdříve napište na výše uvedený e-mail a teprve po potvrzení volného místa posílejte platbu (ne naopak). Na přihlášky vždy odpovídám, pokud nedostanete odpověď ani v následující pracovní den, zkontrolujte prosím, zda jste zadali e-mail správně. Pokud jste nedostali odpověď, nejspíš jsem přihlášku neobdržela. 


3 komentáře:

  1. dobrý den,
    mohla bych se ještě dostat na kurz do Tábora? Děkuji moc za odpověď, l.jandova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Kurz farbenia látok mám za sebou a som max. spokojná ... teraz sa vytešujem z nafarbených látok a v hlave spracúvam, čo všetko z nich ušijem. Odporúčam každému :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den.. Budete ještě někdy dělat kurz barvení látek? Moc by mě to zajímalo a chtěla bych se zúčastnit :-) moc děkuji.. Kdyžtak můj email je StolinovaM@seznam.cz

    OdpovědětVymazat