Translate

pondělí 16. února 2015

Květinový sedáček

Jak jsem zde už častokrát psala, mám ráda sedáky. Ráda je používám a ráda je dělám. Připadají mi praktické a navíc se na nich člověk může vyřádit s různými nápady, barvami i látkami.
Tentokrát jsem na přání vyráběla menší sedák než je u mě obvyklé. Většinou mají mé sedáky okolo 42 cm v průměru, tento má průměr 33 cm. Výšku sedáku jsem nechala stejnou - 15 cm.

Jak je u mě zvykem, použila jsem k šití ručně barvené látky z mé dílny (no, spíš bych měla říct z mé kuchyně) a k tomu bílou.
Tento sedáček vznikl pro kamarádku, která si ode mě koupila polštářek s duhovou květinou. Tak se jí zalíbil, že chtěla ve stejném designu i meditační sedáček. Lístky jsou šité metodou raw edge applique. Jedná se o aplikaci, která se nepodhrnuje. Jsou podlepené oboustranně lepícím vlizelínem určeným speciálně pro aplikace a v krajích pak prošité ve dvou řadách několikanásobným stehem. Bílá část je pak bohatě proquiltovaná bílou bavlněnou nití.

Pořád jsem si říkala, že když je horní pohledová strana tak zdobená, je zbytečně se nějak moc zabývat spodní stranou, která vidět nebude. Jenže to já prostě nedokážu. Takže i když nebude vidět, stejně jsem ji prošila spirálkami. A jsem spokojená.

Horní i spodní strana jsou podložené termolínem 180 g/m2 a bavlnou. Boční strany podkládám silnější bavlněnou látkou, aby všechno pěkně drželo a nepůsobilo hadrovitě.

Uvnitř je pak bavlněný obal na výplň, který je na zip a je naplněný EPS kuličkami. Vím, že se hodně používají pohankové slupky, ale já dávám přednost EPS kuličkám. Jsou lehounké, snadno se se sedákem manipuluje a moje dítě si ho může samo přenést, kam potřebuje. Máme doma i jeden s pohankou a rozhodně není tak hojně používaný. Je prostě těžký.





Tak toto je spodní strana, která vlastně nebude zřejmě nikdy vidět. Ale je hezká, že? 



Přeji všem krásný večer.
Jana

4 komentáře:

  1. Vypadá to tuze moc hezky. To já zase barvamí a štětcem začínala a s šitím teď pokračuju....

    OdpovědětVymazat
  2. super - to se to bude meditovat...

    OdpovědětVymazat