Translate

čtvrtek 9. července 2015

Květ života - sedák

Jedna moje kamarádka si přála, abych pro ni vytvořila kulatý sedák v menší velikosti, než obvykle dělám. Tak vznikl květinový sedáček. Velikost cca 35 cm v průměru se mi zalíbila a začala jsem přemýšlet nad dalším vzorem, který bych mohla na sedáček použít. Nejdřív jsem nastříhala kolečka v různých barvách a zkoušela z nich vytvořit vzor, ale nebyla jsem spokojená. Lépe řečeno vůbec se mi to nelíbilo. Tak jsem to nechala trochu odležet, až přišel nápad na vzor nazývaný květ života, symbol, který se objevuje v mnoha kulturách a je považován za posvátný. Z barev jsem zvolila mé oblíbené - zelenou a fialovou, barvy srdeční a korunní čakry. Látky jsou samozřejmě ručně barvené, jak u mě bývá zvykem.

Nejdříve jsem na papír kreslila kružnice, až jsem našla optimální velikost lístků. Chtěla jsem, aby vzor pěkně pokryl horní stranu sedáku a neschoval se nikde do švu.
V další fázi jsem si vytvořila šablonu, obkreslila 42 lístků na oboustranně nažehlovací vlizelín, přižehlila na látky a pak každý lísteček pěkně vystřihla. Už jen tato příprava vzoru mi zabrala spoustu času, ale zase se k tomu dá pustit třeba nějaký pěkný film.
Nachystané lístečky jsem pečlivě naaranžovala na bílý podkladový kruh a nažehlila. A pak teprve začalo šití. Lístečky jsou prošité ve dvou řadách opakovaným stehem a bílý prostor mezi nimi je proquiltovaný bílou bavlněnou nití (používám Trianu) maličkými meandry.

Já osobně jsem ze sedáčku nadšená, protože se mi moc líbí jak barvy, tak symbol květu života. Nedokážu teď říct, jestli ho budu mít chuť použít na další sedák, třeba v jiných barvách, ale už se mi v hlavě rodí představa, jak z tohoto symbolu vytvořit obraz. Takže teď už jen představu převést do reality:).






Kdo trochu zná mou práci, tak si už určitě všiml, že nezanedbávám ani části, které nejsou úplně vidět. Proto je i spodní strana sedáčku zdobená prošíváním zelenou nití. 


Díky za nakouknutí a přeji všem krásný den.
Jana

6 komentářů:

  1. Ten je překrásný. Tento způsob (s vliselínem a prošitím) mě nikdy nenapadl. Nebudou se přece jen časem ty okraje třepit? Já bych to obšívala hustým entlem, ale toto vypadá fakt super. A prošívání, jako vždy, dokonalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okraje se trošičku vytřepí, ale právě prošití hned u kraje zabrání většímu třepení. Hustý entlovací steh by byl problematický ve špičkách. Tam by to nevypadalo hezky. A děkuji.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Zkusím se inspirovat. Ovšem to tvoje prošívání mohu pouze obdivovat. Na to nemám odvahu.

      Vymazat
  2. Очень красиво и стильно!

    OdpovědětVymazat
  3. Замечательная вещь! Очень понравилась эта подушка! :-)

    OdpovědětVymazat