Translate

středa 11. ledna 2017

Motýlková deka pro miminko

Už vloni v létě jsem dostala od kamarádky zakázku na deku pro miminko. Sice jsem v té době měla ještě k dispozici domečkovou deku, ale její barvy se neshodovaly s tím, co má ráda budoucí maminka. Termín narození dítěte měl být podle informací konec listopadu. 
Myšlenku na deku jsem nosila v hlavě a nechala volně procházet nápady a snažila se zachytit ten pravý, ten který mě skutečně osloví. Nikdy se nesnažím násilně vymyslet, jak bude budoucí výrobek vypadat. Vždy věřím tomu, že vhodný nápad se včas objeví (pokud to dovolím a nebudu dělat žádné obstrukce). Když mám ještě pocit, že je stále dost času, a jen tak si občas pomyslím "jakpak to asi udělám?", tak většinou nic nepřijde. Ale jakmile se rozhodnu, že už je čas něco vymyslet, protože mám chuť se do věci pustit, začnou přicházet různé představy, které musím učesat, zjistit, jestli jsou vůbec uskutečnitelné, vhodné pro danou věc a nakonec mám v hlavě jasno, jak to bude vypadat. Někdy si návrh kreslím, někdy zůstane jen v hlavě a podle něj pak tvořím. Teď jsem si musela něco nakreslit, protože jsem potřebovala rozpočítat velikost jednotlivých dílů a samozřejmě jsem si musela nakreslit aplikace. Protože je v současné době spousta možností, jak se dostat k obrázkům různých zvířat i čehokoliv jiného, jako základ jsem si na Pinterestu vzala obrysy různých motýlů, které jsem pak upravila podle svých představ. A kytičky jsem využila z domečkové deky. 

Nápad byl na světě, ale stále se mi ještě nechtělo pustit se do práce. V říjnu jsem už naznala, že je čas, protože u miminka člověk nikdy neví, kdy se rozhodne přijít na svět. Jestli vydrží celých devět měsíců, nebo jestli se rozhodne vykouknout dříve. 

Deku jsem dodělala asi v polovině listopadu a pak jsem se dozvěděla, že se má miminko ve skutečnosti narodit až koncem prosince. Díky počáteční chybné informaci se stalo to, co se mi opravdu často nestává - měla jsem výrobek hotový ve velkém časovém předstihu! Protože se ale jednalo o dárek, nemohla jsem fotky zveřejnit, dokud deka nebude předaná. Nyní už je u své nové malé majitelky a mohu ji tedy ukázat i vám.  

Deka je velká cca 110 x 110 cm. Základ tvoří bílá a doplňuje ji růžová a tyrkysová. Nečekejte u mě žádný složitý patchworkový vzor. Z patchworku jsem si opět vybrala mou nejoblíbenější část, což jsou aplikace. Jedná se o raw edge applique, tedy aplikaci, u níž jsou ponechané volné, nezačištěné okraje. Všechny dílky jsou podžehlené zažehlovací pavučinkou na aplikace Vliesofix, nažehlené na své místo na topu deky a přišité. Jak vidíte na detailních fotkách, motýlci jsou přišití dvěma liniemi opakujícím se stehem, zatímco na kytičky jsem zvolila ozdobný smykovací steh (strojový). Top s již našitými aplikacemi jsem podložila hlazeným vatelínem 180g/m2, spodní látkou a ozdobila volným quiltováním bílou bavlněnou nití Triana. 













A tady je deka zezadu.



Hezký den
Jana

15 komentářů:

  1. To je neskutečná nádhera 😍

    OdpovědětVymazat
  2. Jani je nádherná! A to prešívanie - úchvatné !!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná. Chtěla bych se zeptat, jak jsou aplikované tvary začištěné? Jen přišité nebo i zahnuté do rubu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Je to dělané, tak jak je napsané v textu. Nezačištěné okraje, podžehlené vliesofixem (oboustranně zažehlovací pavučinka na aplikace), přižehlené na top a prošité v kraji opakujícím se nebo smykovacím stehem.

      Vymazat
    2. Deka je nádherná , mám otázku : obšívanie aplikácii je s 2 nitkami - pri detailoch sa mi to javí ako 2 nite - horné ?, je to tak alebo zle vidím ? alebo ako sa dosiahol efekt dvojitej nite ? vďaka za odpoveď

      Vymazat
    3. Je to šité jednoduchou nití, ale použila jsem opakovaný steh - je to rovný steh, kdy stoj šije dopředu - zpátky - dopředu a tím jeden steh tvoří 3 nitky. Na stroji bývá označen jako 3 nitky vedle sebe (já ho mám hned vedle rovného stehu). A děkuji :)

      Vymazat
    4. ďakujem aj ja za vysvetlenie .

      Vymazat
  4. Skutočne famózna, fantasticka praca a super farbičky. Janka si absolútna profesionálka a obrovska jednička, klobúk dole...

    OdpovědětVymazat
  5. Absolutely stunning baby quilt. Love your design, sweet butterflies, colors and gorgeous free-motion quilting. Great job. Total #CreativeGoodness

    QuiltShopGal
    www.quiltshopgal.com

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásné a klobouk dolů za prošívání.

    OdpovědětVymazat
  7. Very beautiful! What machine do you use for the free motion quilting? I am curious as I would like to learn to machine quilt my own quilts as well. Thank you.

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasná práce, krásné prošívání

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherná. To musela mít obdarovaná radost. Určitě bude mít v dětském pokojíčku čestné místo.

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera. Prostě to prošívání z ní udělá naprosto luxusní deku.

    OdpovědětVymazat