Translate

úterý 30. ledna 2018

Procházka secesním Brnem

Už jsem zde na blogu vícekrát zmiňovala, že jsem na Fleru členkou několika klubů, díky kterým vznikly mnohé mé výrobky. Jedním z těchto klubů je klub Nestejní, v němž vyrábíme na určité téma a nezanedbáváme ani fotku hotového výrobku.

V tomto kole jsem měla možnost vybírat téma já ještě s jednou brněnskou členkou. A protože ona je přímo z Brna a já jsem s Brnem úzce spojená (dlouho jsem tam bydlela i pracovala), zvolily jsme samozřejmě téma, které má k Brnu velmi blízko. Možná by se dalo říci, že je podstatou centra města. Je to secese. Kdekoliv se v centru Brna procházíte, stačí zvednout hlavu a uvidíte spoustu nádherných prvků, které zdobí jednotlivé domy. Pokaždé mě fascinuje, že majitelům nebylo líto vydat peníze za výzdobu, která vlastně není vůbec praktická (usazuje se na ní špína a prach) a ani jinak užitečná. A navíc není na první pohled vidět. Když jdete ulicí, o krásné výzdobě nad hlavou opravdu nevíte, dokud hlavu nezakloníte a nezadíváte se pozorně nejméně nad úroveň prvního patra. Pak objevíte spoustu krásných detailů, květinových motivů, ornamentů, různé hlavy a obličeje a další a další prvky, které pocházejí z doby, kdy se lidé kochali krásou a byli ochotni za ni zaplatit. Teď je pro nás důležitá hlavně praktičnost a pak slevy v obchodech. A abych nezapomněla, objednávání levného zboží z Číny.

Vlastně jsem nikdy nepochopila, proč patchworkářky tolik objednávají věci z Číny. Ano stojí to méně peněz. Ale uvědomuje si někdo, že pokud budeme objednávat všechno z Číny, protože je to levnější, tak kvůli tomu zkrachují obchody u nás? Že pak budete chtít zajít do galanterie koupit nějakou drobnost a najednou zjistíte, že tam, kde obchod byl, je už jen prázdná výloha? A další otázka samozřejmě je, proč je zboží z Číny levnější. Samozřejmě proto, že se v Číně nemuseli zabývat jeho vývojem. Stačilo jim jen okopírovat hotový výrobek a rozjet jeho výrobu za pár šupů. Pak ho také mohou i za pár šupů nabízet.

Mám pocit, že naše doba je zdegenerovaná. Důležitější je pro nás vytvářet zásoby věcí které nepotřebujeme, než koupit něco kvalitního, co nám vydrží, čím podpoříme místní prodejce. Ale uznávám, že je v současné době těžké vysvětlovat lidem, že je třeba podporovat místní prodejce, když obecná nálada ve společnosti je proti místním podnikatelům namířená. Když se podařilo velkou část lidí přesvědčit, že podnikatelé kradou a je potřeba jim zavést různá opatření jako třeba EET, která jim v krádeži zabrání.

Víte, já si nemyslím, že nějaká opatření pomohou. Ano, jsou lidé, kteří kradou. A je úplně jedno, jestli jsou to podnikatelé nebo zaměstnanci. A těmto lidem v tom nezabráníte i kdybyste přijali tisíc různých opatření. Vždycky si nějakou cestičku najdou, jak krást dále. Je to prostě v jejich podstatě. Na druhou stranu stále věřím, že je většina těch, kteří jsou poctiví. A těm taková opatření jen komplikují život a nutí je vydávat peníze na něco, co stejně státu žádný užitek nepřinese. Tito lidé jsou pak jen otrávení a znechucení a dost často se může stát, že přijdeme o jejich výrobky, o jejich tvorbu, službu či cokoliv jiného, co přinášejí. A já to vnímám jako velkou škodu. Myslím si, že je potřeba dát lidem možnost, aby ukázali, co v nich je. Aby projevili svoje talenty. Jsem přesvědčena, že je to pro nás pro všechny přínosné. Že je daleko lepší, když člověk pracuje s radostí sám na sebe než když chodí otrávený do nějakého zaměstnání. Jen je potřeba lidem tuto cestu neztěžovat a neházet jim klacky pod nohy. Někde jsem četla zajímavou myšlenku a budu ji parafrázovat - bohatství národa spočívá ve schopnostech jeho příslušníků. Ano, s tím naprosto souhlasím.
Když ale budeme lidem klást různé překážky (ať administrativní či jiné), které budou muset překonávat, aby své schopnosti projevili, je spousta těch, kteří to vzdají. A já jsem přesvědčená, že na tom tratíme my všichni.

Možná mohl někdo z předchozího textu vyvodit, že všichni zaměstnanci jsou otrávení. Ne, tak jsem to skutečně nemyslela. Je spousta zaměstnanců, kteří jsou ve své práci spokojení a to je v naprostém pořádku. Šlo mi zde jen o ty, kteří spokojeni nejsou a kteří by se rádi projevili jinak. Věřím, že je důležité, aby si každý našel místo (práci), které mu přináší pocit naplnění, smysluplnosti a spokojenosti. Někdo potřebuje tvořit, jiný zase pracovat s lidmi, třeba učit. Potřeby každého z nás jsou různorodé a to je dobře. Nemůžou být všichni intelektuálové. Pak by nebyl nikdo, kdo by upekl chleba nebo ušil oblečení. Jsem přesvědčena, že je vše dokonale zařízené, že vše dává smysl, jen je potřeba poslouchat náš vnitřní hlas. Ten nám nejlépe ukáže, kde je pro každého z nás to správné místo. Jestli se lépe cítím při stavění domů nebo třeba léčení lidí. Jen my sami víme, co děláme rádi. A bylo by fajn, kdybychom mohli bez nějakých zbytečných komplikací tento svůj vnitřní hlas následovat.

Jako v poslední době téměř pokaždé jsem se ve svých úvahách dostala hodně daleko od původního tématu, kterým byla brněnská secese. Ale berte to tak, že při quiltování nebo malování větších ploch mám spoustu času na přemýšlení. Tak přemýšlím a pak s tím pokračuji i zde.

Naposledy jsem tedy přemýšlela u tvorby tohoto polštáře:


Je velký 50 x 30 cm, zdobený volným quiltováním černou nití a také malbou textilními barvami. Základem byla bílá látka, jako téměř vždy. Když jsem obšívala jednotlivé tvary, zjistila jsem, že i v jejich případě je pro mě lepší je obšít volným quiltováním než klasickým šitím s podavačem. Dařilo se mi mnohem lépe držet tvar. Jediná linie, kterou jsem šila s patkou a zapnutým podavačem je rovná linie nahoře a dole oddělující černé meandry.
Zadní strana polštáře má tzv. hotelové zapínání, což jsou dva díly přesahující přes sebe a je v černé barvě.




A toto je dům, podle kterého výsledný výrobek vznikl.


Hezký den
Jana

8 komentářů:

  1. Janičko, přijde mi, jako bys během loňského otevřela nějakou bránu, nebo spíš okno a rozletěla ses volně do prostoru. Přeju Ti pevná křídla a hodně volného prostoru. Těším se, o co se s námi podělíš příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem přestala přemýšlet, co na to ostatní. :) Děkuji, Alenko.

      Vymazat
  2. Jo! Polštář je velmi krásný a magický.

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda čtu vaše příspěvky. Mám prodejnu s látkami a galanterií a píšete mi z duše. Bohužel, je to tak, zboží z Číny nás ničí a zničí. Ale inspirace secesí se mi líbí moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že nezničí. Věřím tomu, že se najde dost lidí, kteří raději sáhnout po kvalitě. Ať se Vám daří. A děkuji. :)

      Vymazat