Translate

čtvrtek 3. května 2018

Barvící den

Jak název článku napovídá, strávila jsem den barvením. V obchodě jsem objevila další barvy, které jsem zatím neměla a pak jsem chtěla vyzkoušet barvy již jednou barvené ale nepoužívané a také trochu si hrát. Naznala jsem totiž, že nemám dostatek barevných látek na šití, tak jsem si musela nějaké vytvořit. A toto je výsledek mého celodenního snažení.


A teď to vezmu postupně.

Nové barvy, které jsem zkoušela, byly tělová a teplá černá. U tělové se dají využít snad jen první tři odstíny ze šestistupňové gradace, ale mě tedy téměř vůbec neoslovila. Možná někdy využiju ten nejsytější odstín, i když na mě je pořád hodně světlý. Ale nezavrhuji, třeba se někdy bude hodit.


Teplá černá mě naopak potěšila. Dosud jsem pracovala jen s černou (black jet) a s ní jsem moc spokojená nebyla. Vyznívá spíš jako ocelově šedá a navíc téměř ve všech odstínech stejně. U teplé černé je patrný rozdíl mezi odstíny, vzniká z ní pěkná šedá a určitě ji budu využívat. Stále ale trvá, že pokud chci skutečně černý podklad, tak černou látku kupuju, protože opravdu tmavého, sytě černého odstínu nedosáhnu. Nebo bych možná i po nějakých pokusech dosáhla, ale bylo by na to zapotřebí tolik barvy a také dost času, že se mi to finančně rozhodně nevyplatí. Zatímco jiné barvy v obchodech nedostanu nebo alespoň ne v takové krásné sytosti, u černé je to prostě jinak. A protože jsem praktický člověk, po zvážení všech pro a proti si ji raději koupím.

Zde je teplá černá a na další fotce je srovnání s černou.


vlevo black jet, vpravo teplá černá

Další barvu, kterou jsem zkoušela, tentokrát se jednalo o opakovaný pokus, byla čokoládově hnědá. Kdysi jsem si gradaci do své zásoby vzorů už dělala, jenže místo očekávané hnědé mi vyšla khaki. Protože  khaki se v té době mezi mé oblíbené barvy rozhodně neřadila, odložila jsem ji a zatím nikdy nevyužila. Na kurzu jsem ale u jedné účastnice mého kurzu barvení látek zahlédla, že si přinesla čokoládově hnědou a byla to přesně taková, kterou jsem chtěla. Rozhodla jsem se tedy, že jí dám ještě šanci a znovu ji vyzkouším.
Nachystala jsem si látky, namíchala barvu a už při pohledu do kelímku jsem zjistila, že je to zase khaki. Měla jsem ale k dispozici novou lahvičku s čokoládově hnědou a tak jsem ji otevřela a namíchala barvu z ní. A ejhle, výsledek byl jiný. 

Zde je nově nabarvená čokoládově hnědá z nové lahvičky a pod ní fotka, na které můžete vidět barvu se stejným názvem, ale z jiné lahvičky. Asi jim při míchání dávky trochu ujela ruka. 


vlevo výsledek původního barvení (prostě khaki), vpravo nové barvení

A protože se vám možná black jet, teplá černá i čokoládově hnědá zdají dost podobné, nafotila jsem je všechny pospolu, aby byl vidět rozdíl, který mezi nimi skutečně je.

nahoře čokoládová, uprostřed teplá černá, dole black jet

No a pak jsem si už hrála. Zbytky tělové, čokoládové a některé černé jsem nalila na jeden kus látky a vzniklo toto:


Dceři se to moc nelíbí a mně zase jo. Určitě přijde čas, kdy tento kousek využiju. Zatím jen nevím na co.

Pak jsem barvila zelenou a modrou.



Dále bronzovou a žlutou a nějakou kombinaci. Možná bronz se žlutou. Nebo se zelenou? Něco z toho, sama už přesně nevím.



A pak jsem si dala jednu malinu s bronzem a jednu čistou malinu. 


Chtěla jsem také jeden šedožlutý kousek, ale ta šedá vytvořila ze žluté spíš zelenou. Nevadí, i tak se mi líbí. 



Na chvíli mám nabarveno, rozhodně to ale neznamená, že mě třeba zítra nenapadne, že nemám z čeho šít. Ostatně ze žluté už je středový ubrus s ornamentem z minulého článku a z modré a zelené obdélníkový sedák. Je tedy vidět, že látky zpracovávám, že si je nebarvím jen na uložení do skříně, abych se jimi mohla kochat. I když taky to není špatná varianta. :-)

Hezký den všem
Jana


9 komentářů:

  1. Zase prima pocteni - diky! Ta tepla cerna je nadherna!!! Ja mam rada sedou ale ty odstiny teple cerne vysly krasne :) Uz se tesim, az z nich neco vytvorite! Bara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím mám jen vzorky, ale po té šedé určitě někdy sáhnu. Je moc pěkná.

      Vymazat
  2. vypadají kouzelně,ještě jsem nebarvila látku a moc se mi líbí,někdy si dám odvahu a vyzkouším Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodejte. A kdybyste se chtěla naučit, jak na to, tak se můžete přihlásit na nějaký můj kurz barvení. Tam se vše naučíte a pak už si vesele barvíte sama podle svých představ.

      Vymazat
  3. To je alchymie ! Kouzelné barvy.Nějak nemám odvahu barvit si látky na patchwork,mám strach,že mi to někde bude pouštět.
    Už se těším,co z toho vytvoříte,moc zdravím,Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není třeba se bát. Jsou to reaktivní barvy - barva se na vlákno váže chemickou vazbou (u jiných barev ho jen obalí) a pevně drží :-). Mám vyzkoušeno na barevných aplikacích na bílém podkladu, že nezapouští.

      Vymazat
  4. Ach jo, pořád nestíhám žádný kurz, a potřebovala bych ho!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc se těším, až se jednou odhodláš nequiltovat do vzoru, ale podle linií batiky. :-) A pevně věřím, že ten den nastane. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy třeba jo. Nebráním se tomu. Ale musím počkat, až přijde chuť to tak udělat. :-)

      Vymazat