Translate

úterý 7. května 2013

Barvy kam se podíváš

Polštářek z minulého bločku byl jen takovou malou předzvěstí jara. Stejně tak jako je jaro v plném květu a všude kolem nás se objevuje plno barevných kvítků, různé odstíny zelené, já vždycky na jaře říkám, že je to taková šťavnatá zelená, tak i já jsem popustila uzdu své touze po barvách v životě a kolem sebe.

Moje kamarádka má dvě malé dcery a objednala si pro ně deky. Naštěstí neměla moc představu, jak mají vypadat - děkuji Evi - tak jsem mohla tvořit podle svých představ. A mé představy se v poslední době smrskly na kombinaci bílá a k ní hodně zářivých barev.

Díky tomu vznikla deka, kterou tvoří 198 barevných čtverců. Nebudu přehánět a tvrdit, že má každý jinou barvu. To ne. Ale myslím si, že byste na ní našli mezi čtyřiceti až padesáti různými barvičkami. Sahala jsem po nich podle citu, nenajdete zde žádnou logiku, žádnou snahu o konkrétní barevnou kombinaci. Je to má představa jara, veselé nálady, optimismu, radosti ze života. A všechny barvy jsem si sama namíchala a látky nabarvila. Jako vždy se u mě jedná o barvení reaktivními barvami, pro zvídavé jde o barvy Procion MX Dye od firmy Jacquard.

Samotné čtverečky by ale podle mě působily moc přísně, tak jsem je osvěžila kytičkami. Na ně už jsem použila látky kupované, se vzorem, abych narušila přílišnou pravidelnost.

Na závěr jsem celou deku prošila bílou bavlněnou nití a každou kytičku pak nití v barvě látky, ze které je kytička. Prostředek kytiček jsem ještě ozdobila spirálkou.

Já jsem byla s dekou spokojená a naštěstí se líbila i nové majitelce. Tak teď se už jen pustit do druhé, ať si holky nezávidí a každá má svou vlastní.

Velikost deky je 200 x 120 cm, barvené látky jsou z tuzemské, původně bílé bavlny, která také lemuje barevné čtverce a celou deku, kytičky jsou z komerčně tištěných, většinou dovozových látek.  Výplň tvoří vatelín 120 g/m2.







A tady je nařezaná hromádka barevných čtverečků, ze kterých jsem deku tvořila. 




Aby těch barev nebylo málo, ušila jsem ještě barevné prostírky, které jsem proqiltovala bílou bavlněnou nití a obšila bílým proužkem.


Doufám, že vám záplava veselých barviček zvedla náladu. Mně teda rozhodně ano.
Přeju hezký večer.

Jana

11 komentářů:

  1. No pááni.... ta mi vyrazila dech .... a to prošívání, no prostě nádhera!!
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. je to úžasné, fantastické farby !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju. Ali, to prošívání mi zabralo víc jak dva dny. Vždycky si myslím, že to bude rychlovka, a pak jsem překvapená, jak dlouho to trvá.

    OdpovědětVymazat
  4. V jednoduchosti je krása - tu je to na 100% potvrdené. Krásne, rozžiarené.

    OdpovědětVymazat
  5. No to je nádhera. Deka i prostírky. To prošívání dokonalé. To se mi líbilo už u polštáře.

    OdpovědětVymazat
  6. Deka i prostírání je nádherné! Zase úžasně dokonale ušitém prošité přímo famozně a když si představím, že jsi látky ještě sama barvila.....!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za chválu. Mě nejvíc baví barvení a skládání barev k sobě. Když jsem u té deky skládala čtverečky dohromady (teď dělám druhou, tak se to opakuje), vždycky mě překvapilo, jak se k sobě hezky hodí barvy, do kterých bych to vůbec neřekla a už se mi honilo hlavou, co bych z nich udělala. No a pak prošívání. Jak krásně přibývá vzor a jak se deka nebo třeba prostírky mění a stávají se krásnějšími a zajímavějšími. To mě moc baví sledovat a čekat, jaký bude výsledek.
      Klasický patchwork je fajn, ale není to pro mě takové vzrůšo.

      Vymazat
  7. Božské, paní Jano :-)
    Vidím vaši práci prvně a žasnu, jak je to krásné, když si to člověk užívá. Také mě to baví a miluju styl franc. venkova. - ale od té doby, co mám děti, tak miluju pestré a veselé barvy a prošívání...
    Pája B.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Jani,
    Jé našla jsem tu své deky, které jsi pro mě ušila. Už je to rok, co je doma holky používají, a jsou pořád tak stále nádherné. Jedna z nejkrásnějších věcí, které jsem si do bytu pořídila. Deky vyzařují stále pocit lásky, kterou jsi do nich dala. Děkuji ti moc. Eva H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já děkuju tobě za tak krásný komentář. A jsem ráda, že jsi mě konečně našla :-)!

      Vymazat