Translate

pondělí 7. října 2013

Polštářek s lentilkami

V poslední době jsem se hodně věnovala barvení šál a tak už mě chytla chuť zase něco ušít. Od barvení jsem ale neutekla, protože jsem použila ručně barvené látky v různých odstínech modré a bílý podklad. Zjistila jsem, že mě vlastně nejvíce baví něco vytvářet z bílé látky, ať už barvením nebo malováním na textil. Nic mě neomezuje, můžu si vybrat barvu, jakou chci, vzor jaký chci a všechno záleží jen na nápadu. A pak je samozřejmě důležité prošívání. To nevynechám už u žádného polštářku nebo deky, protože by mi bez prošívání připadaly takové nedokončené.

Takže když mě chytla chuť do šití, vznikl tento polštářek, který jsem nazvala "lentilkový". Kolečka jsou naaplikovaná a protože jsou prošitá jen z kraje, vystupují plasticky z povchu jako lentilky. Jen nemají úplně jedlou barvu.

Prošití jsem dělala bílou bavlněnou nití. Bavlněné nitě se mi zdají na prošívání nejlepší, nebo já je mám alespoň nejraději.






A nakonec přece jen dvě fotky se šálkami. Jsou to šály z hedvábí o velikosti 180 x 90cm a jsou barvené reaktivními barvami firmy Jacquard.


Díky za návštěvu.
Jana

6 komentářů:

  1. Jani, krása. Tento spôsob quiltovania som ešte neskúšala, zdá sa mi zamotaný. V tvojom podaní je perfektný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. Ono to není složité. Jen si člověk musí hlídat, aby mezi kolečky byla dostatečná mezera na vložení dalšího. Když tam necháš moc malou mezírku a kolečka se vzájemně nedotýkají, už se s tím nic moc nenadělá a nevypadá to dobře. Ať se daří v quiltování!

      Vymazat
  2. ... vankúš je rozprávkový ... som sa zamilovala :-) .... a to quiltovanie je dokonalé ... prajem veľa krásnych nápadov :-) Dáša z PP

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný den Jani,
    jste moc šikovná. Moc se mi líbí jak jednoduše přišíváte aplikace. Chtěla jsem se zeptat, zda se časem aplikace netřepí? Měla bych strach to přišít jen jednoduchým stehem. Moc děkuji předem za Vaši odpověď jaká je Vaše zkušenost. VeronikA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Já jsem na tento způsob přišla, když jsem kdesi na obrázku viděla aplikaci přištou opravdu jen jednou linkou obyčejným jednoduchým rovným stehem kousíček od kraje. To se mi zdálo hodně "odvážné", ale zase rychlé. Takže jsem udělala takový malý kompromis. Dělám linky dvě, jednu při kraji a jednu o kousek dál dovnitř aplikace a šiji to opakovaným (trojnásobným) rovným stehem. Aplikace jsou samozřejmě přilepené oboustranným vlizelínem. Protože se nejedná o podhrnuté aplikace, ale o raw edge appliques, je nutné počítat, že se opravdu trochu vytřepí. Protože je ale steh vedený hodně při kraji (musí být opravdu na aplikaci, nesmí utíkat vedle na látku), docházi jen k malému vytřepení. Sami doma polštářek s těmito aplikacemi hodně používáme, je praný z rubu v pračce a až na malé roztřepení okrajů stále drží úplně v pohodě.
      Já tohle přišívání volím taky proto, že mám často u aplikací různé špičky a tam hustý obnitkovací steh nevypadá pěkně. Takže tímto způsobem dosáhnu opravdu pěkného obšití.

      Vymazat