Translate

čtvrtek 27. února 2014

I jedna barva někdy stačí

Dostala jsem chuť ušít polštáře v jedné barvě zdobené pouze prošíváním. Vznikla tak sada polštářů o velikosti cca 40 x 40 cm, která se bude určitě ještě rozrůstat o další barvy a prošívání. Všechny látky jsou ručně barvené reaktivními barvami Procion MX. Na látce díky tomu vzniká jemný vzor batiky. Někdo to miluje, někomu se to zase vůbec nelíbí. Setkala jsem se s oběma přístupy. Pro mě je výhodné, že si můžu látku obarvit na takvou barvu, jakou chci a nemusím hledat v obchodech, jestli náhodou nemají barvu, kterou zrovna potřebuju.
Každý polštář je zdobený jiným prošíváním. Při výběru prošívání je pro mě obrovskou studnicí nápadů blog http://freemotionquilting.blogspot.cz/. Pokud někoho z vás volné prošívání zajímá, určitě se tam koukněte a v současnosti si můžete vybrat z více jak 400 vzorů doplněných o video, jak na to. A tady je pár fotek.











Děkuji a přeji všem hezký večer.
Jana

10 komentářů:

  1. waw, páčia sa mi aj farby a aj to prešitie ...je famózne ...tak toto by som chcela vedieť tak pekne, presne ... Jani na akej mašinke to prešívaš? fakt nádhera ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuju. Mám Pfaff quilt expression 2048. Polštářky na něm jdou v pohodě, ale deka je už horší. Je to předchůdce současných Pfaffek a ty mají větší rameno, takže se pod ně nacpe větší hmota. Ale i tak to jde a jsem s ním spokojená. Jen musím vždycky zregulovat napětí horní nitě. U klasických PES nití to jde hůř, mám napětí i na 1 a níž a steh se je občas moc volný. Ale třeba bavlněné nitě Amann jsou fajn. Časem třeba budu zkoušet další. A další vzory budu zkoušet určitě, protože mě to moc baví.

      Vymazat
  2. Je to velmi krásné, dokonalé. Toto bych se také chtěla někdy naučit. Chce to asi hodně času, než člověk dostane ten správný cvik. Já to pokaždé vzdala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. Je hezké, že je to podle vás dokonalé, já tam totiž vždycky vidím spoustu chyb. Ale už jsem je přestala hledat. A co se týká cviku, musím přiznat, že jsem nějak moc necvičila. Asi to budu mít v rukách, protože k tomu většinou sednu a jedu. Jen v úplných začátcích jsem si hodně kreslila vzor na papír, abych vychytala navazování a pokrytí celé plochy. Ale jak na to člověk jednou přijde, není to už potom takový problém. Důležité je nebát se a jít do toho.

      Vymazat
  3. ZTak toto naozaj nieje o praxi….to už je o tom, že Vám museli takéto šikovné ruky narásť! :-) Niečo neskutočné!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Janí, tk to tedy tvé prošívání i tebe moc obdivuji!! Nádherné, naprosto famozní!!! Já umím tak nějak dva vzory a to ještě ne dokonale! Jsi dobrá, mooc!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. moc. U mě je totiž ten problém, že když už nějaký vzor použiju víckrát, začnu mít pocit, že už je okoukaný a hledám nějaký další. A to mě žene pořád dopředu, potřeba hledat něco nového a učit se pořád něco nového. Většinou je to asi docela dobře, někdy je to ale dost náročné. Děkuju.

      Vymazat
  5. Jani, super farbenie, krásne quiltovanie. Vankúše sú úžasné. Tiež sa chodím inšpirovať na spomínanú stránku a plánujem si dopriať knihu.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné prošití, radost pohledět!

    OdpovědětVymazat