Translate

pondělí 28. dubna 2014

Svatební dar

Nevím, co se dává obvykle jako svatební dar, ale když se v sobotu vdávala moje sestřenice, rozhodla jsem se, že pro ni udělám dva polštářky. Dlouho jsem přemýšlela, jaké by měly být. Ona i partner jsou přírodně zaměření, žijí na venkově, mají rádi tradice. Vymýšlela jsem klasický patchwork, kombinace hnědé, nějaký takový country styl, ale stále jsem nebyla spokojená. Pak jsem se nechala jen tak unést barvami, které uvedla jako oblíbené, a najednou nápady na patchworkové vzory zmizely, a objevila se zcela jiná ispirace. Prolínání barev a různé typy qiltování. Nevím, jak se tomu říká, ale já si to označuji za "free form quilting". Objevila jsem tento název u háčkování, kdy se háčkuje nikoliv podle pevně daného vzoru, ale tak, jak člověka napadne. A přesně tak jsem chtěla quiltovat.

Nejdřív jsem tedy nabarvila látky reaktivními barvami Procion MX Dye. Vše se mělo odvíjet v odstínech zelené a modré. První polštářek, který považuji spíše za ženskou záležitost, jsem obarvila čtyřmi odstíny zelené a na lem jsem zvolila námořnickou modrou. Druhý polštářek, který měl být spíše pro muže, jsem obarvila třemi odstíny modré a na lem jsem dala avokádově zelenou. Na obou byla jednou z použitých barev zelenomodrá a do modrého polštářku jsem pak dodala zelenou ještě barvou nitě. To proto, aby k sobě více ladily a bylo poznat, že patří k sobě.

Quiltování jsem volila u zeleného spíše v oblinách a u modrého více hranaté a ostřejší, prostě takové více pro muže. Alespoň podle mého názoru. 

A výsledek? Vypadalo to, že oba byli spokojení a že jsem se jim trefila do vkusu.








Hezký večer.
Jana

8 komentářů:

  1. Nádherné polštářky, Jani! Krásně jsi to vymyslela a luxusně vytvořila!

    OdpovědětVymazat
  2. Hi Jane - just found your blog through pinterest - love these pillows - the colours are great and the quilting is absolutely amazingly fantastic !

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý nápad a hlavně dokonalé provedení. To věřím, že měli radost. Takový dárek se koupit nedá.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou nádherné! Ten modrý je jako moře, jako by tam byly ryby...a na zeleném zase kytky, hrozny, jako v ráji :-)... krásný komplet!

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za zastavení a za komentáře. Mám velkou radost, že se líbí i ostatním (nejen mně). A je moc hezké, co v tom každý dokáže najít. Ani kytky ani ryby mě nenapadly, ale když jsem na to koukla, tak jo, určitě by se tam daly najít. Krása.

    OdpovědětVymazat
  6. ... Janka, zase som unesená ... vyšli úplne fantasticky ... nerobíš kurz na voľné quiltovanie? ... učiť sa treba od najlepších :-) Dáša PP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. S tím kurzem jsi mě trochu překvapila. Zatím mě to nenapadlo, protože sama mám pocit, že se toho chci ještě spoustu naučit a že toho zatím neumím tolik, abych měla ostatním co nabídnout. Sama jsem samouk a vždycky mám pocit, že to ostatním musí jít taky úplně bez problémů. Ale děkuji za inspiraci. Pokud bych se rozhodla, že bych kurzy zkusila, tak bych to určitě na blogu zveřejnila. A ještě jednou moc děkuju za pochvalu.

      Vymazat
  7. Gorgeous free-motion quilting and pillows. Definitely inspiration for a wonderful wedding gift.

    SewCalGal
    www.sewcalgal.blogspot.com

    OdpovědětVymazat