Translate

čtvrtek 26. června 2014

Jeden trojúhelník k druhému

Před nějakou dobou jsem dostala zakázku na potahy na křesla, kde jsem se rozhodla uplatnit vzor z trojúhelníků (fotky z interiéru ještě nemám, ukážu, jak ho nafotím). Tento vzor i barvy, které jsem použila, se mi tak zalíbil, že jsem ho hned využila ještě na dvě další věci. Ubrousek - třeba doprostřed stolu - a polštář.






Vím, že hodně patchworkářek šije trojúhelníkové vzory podle šablony. Já jsem si ale metodu se šablonami příliš neoblíbila. Mám ráda, když to odsejpá, takže nejraději používám řezák, pravítko, více vrstev, zrychlené postupy a všechno další, co mi práci urychlí. Já se totiž pak vždycky zaseknu na prošívání, které se moc urychlit nedá. Takže čas, který jsem ušetřila na ušití topu, uplatním při prošívání. A dám ho do něj ještě mnohokrát více.

Protože tedy nemám moc v oblibě šablony, rozhodla jsem se, že trojúhelníky budou rovnostranné (na šablonách jsou většinou rovnoramenné, tzn. základna je kratší než obě ramena). Tímto rozhodnutím se mi velmi usnadnila práce a vlastně i využití trojúhelníčů do vzoru. Díky tomu třeba mohl vzniknout ubrousek s hvědou. To by nešlo, kdyby nebyly všechny strany trojúhelníku stejně dlouhé.

Nejdříve se tedy rozhodnu, jak chci mít dlouhou stranu trojúhelníku. Zde to bylo 11 cm. Nakreslím si trojúhleník na papír a pomocí patchworkového pravítka kolem narýsuju další trojúhleník. Mezi stranou základního trojúhelníku a stranou nového trojúhelníku je 1 cm. Tím si vytvořím švové přídavky. Mohla bych je i spočítat, ale tento způsob je pro mě jednodušší.


Celý tento proces dělám proto, abych mohla změřit výšku trojúhelníku včetně švových přídavků. To je míra od středu kterékoliv strany (všechny jsou stejné) k protiléhlému vrcholu. Zde jsem dostala 12,5 cm. Není to úplně přesně, možná to bylo 12,6 nebo tak nějak podobně, ale myslím, že vzor nemusí být na milimetry a hlavně potřebuju, abych měla míru vhodnou pro měření pravítkem. Takže 12,5 cm.

Teď si nařežu pruhy o šířce 12,5 cm. Délku jsem neřešila, prostě jsem vzala látku a řezala pruhy tak, jak mi to dovolila její šířka.

Na každém patchworkovém pravítku najdete na jedné straně šikmé čáry s čísly 30, 45 a 60. Jsou to úhly, pod ktrými jsou tyto čáry vedeny. Tady se uplatní opět trocha geometrie - v rovnostranném trojúhelníku mají všechny úhly 60°. Takže využijeme čáru s čílem 60 a přiložíme ji ke spodní straně pruhu nejlépe tak, aby na bylo pravítko na pravé straně přesně v rožku. V tento okamžik to ale ještě není tak důležité, pravítko může být posunuté i více doleva (třeba jako na fotce), musí ale končit vždy na spodní straně. Nesmí zasahovat do boční strany pruhu. 

.


A teď řízneme podél boční strany pravítka.

Teď přiložíme pravítko tak, jak vidíte na fotce. Nyní už musí pravítko procházet přesně špičkou, abychom dostali špičatý trojúhelník.


A máme trojúhleník. A tento postup stále opakujeme po celé délce pruhu. Čím je pruh delší, tím máte více trojúhelníků.



Tímto způsobem můžete pracovat i s několika pruhy na sobě, takže rovnou dostanete dvoj-, troj- nebo i čtyřnásobné množství trojúhleníků. A pak už je jen podle libosti skládáte vedle sebe, vytváříte vzor a šijete.

Při šití se mi osvědčilo mít hned po ruce žehličku a každý přišitý trojúhelníček hned zažehlit. Při přišívání dalšího je totiž šev veden přes šev a přídavek toho předcházejícího. Je to trochu piplačka, ale stojí to za to.
Pozor na švové přídavky. V jedné řadě je zažehluji doprava, v druhé doleva a stále dokola. Aby se vám při sešívání řad nepotkaly na jedné straně. Tím, že jsou švové přídavky u každého trojúhelníčku přišité, nemáte možnost je po sešití řady prostě přežehlit na druhou stranu. Chce to trochu více pozornosti, abyste předešli problémům při sešívání řad. Ale vyplatí se. Výsledkem je krásné dílko, které potěší.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy, pište do komentářů, ráda zodpovím.

Hezký den
Jana

6 komentářů:

  1. Super návod a krásné výrobky! Díky za užitečné tipy! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. krásne .. a pripomenulo mi to moje 2 trojuholníkové topy na deky v skrini - tak to už nie je také krásne :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jani je to krásné - a to quiltování úžasnéééééé :-), Jarmila Sirková

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu krásné, chtěla bych se zeptat, jak docílíte toho, že vám jednotlivé trojůhelníky krásně navazují na sebe do špičky. Přeci když trojúhleník založím - na šev, tak se špička "usekne" přešitím. Musí tedy být ten trojůhelník mezi dvěma dalšími menší? A ty dva zas větší aby když to založím, zůstala krásná špička toho vnitřního troj.? Nikde tuto "vychytávku" nemůžu najít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom žádná vychytávka není. Když to zkusíte udělat podle návodu, uvidíte, že se to tak samo naskládá. Když z boku přišijete jeden trojúhleník a z druhého boku druhý, tak se automaticky špička posune dolů (nad ní se potkávají ty dva vedlejší) a tento přesah je šířka švového přídavku. Ten se schová při sešívání řad dohromady, takže se zase špička posune zpět. Nevím, jestli je to srozumitelné, ale zkuste si prostě tři trojúhelníky sešít podle postupu k sobě a určitě to hned pochopíte. :)

      Vymazat