Translate

úterý 13. června 2017

Zkouším další nitě, tentokrát Serafil

Jedna dobrá duše s facebookové skupiny Patchworkářky mi před časem poslala na vyzkoušení nit Serafil č. 40 od výrobce Amann. Jen tak. Abych jí napsala názor. Tímto Růžence (ona ví) moc děkuji a zde jsou moje postřehy.

Nit jsem využila na prošívání sedáku, jehož barvu, vzor prošití i barvu nitě si přesně vybrala zákaznice.



Ty návštěvnice blogu, které zavítají i na moji FB stránku, už mohly vidět, že jsem na ní ukazovala fotku různých barev nitě na této zelenomodré batice. Na fotce můžete si můžete všimnout, jak různá barva nitě ovlivní celkové vyznění výsledného quiltu a samozřejmě celého výrobku.

Fotka uživatele Jana Dohnalová.

Na sedáku ovšem není ani jedna z těchto barev, protože si zákaznice vybrala jinou, a to tu, kterou mi poslala Růženka.


V okamžiku, kdy jsem rozbalila obálku s nití, zavýskla jsem radostí. Krásná lesklá nit, trochu silnější, takže bude výrazná. To byly mé první postřehy. Hned jsem ale viděla i jednu ne úplně pozitivní věc. Že to bude potvora klouzavá.

Když jsem zkoušela vzorek na kusu látky, hned jsem zjistila, že quiltování nebude tak jednoduché. První problém nastal, když jsem se snažila navinout nit na cívku. Stále mi z ní vykluzovala a podařilo se mi to až na poněkolikáté. Při šití jsem pak zjistila, že když budu mít stejnou nit nahoře i dole, tak se mi nepodaří pořádně nastavit napětí nitě, aby byl pěkný steh, protože nit je příliš tlustá. Proto jsem se rozhodla, že dolů dám jinou, slabší nit, čímž se navíc vyhnu problémům s navíjením cívky. Také jsem samozřejmě musela dát silnější jehlu. Normálně quiltuju s jehlou č. 80, teď jsem vzala č. 90.

Při vlastním quiltování jsem musela šít pomaleji, než jsem zvyklá, protože při rychlém šití se nit cuchala. Zásadní problém ale nastával v místech, kde jsem se se vzorem vracela zpět. Kde docházelo ke změně směru. V těchto místech se stává, že se jehla zapíchne do jednoho místa nebo těsně vedle dvakrát. S touto nití jsem ale v každém takovém okamžiku dostala kopanec. A to téměř doslova. Jakmile jsem zajela jehlou do stejného místa, látka mi úplně odskočila. Musela jsem to řešit tak, že jsem v každé změně směru hodně zpomalila a vracela se pokud možno tak, abych se vyhnula předchozímu stehu. Zjistila jsem ale, že nevadí, když jedu po stejné lince dvakrát, to stoj v pohodě zvládal. Vadilo to opravdu jen v místech změny směru, kde se jehla zapíchla dvakrát na jednom místě (nebo těsně vedle). Když jsem při šití stále sundávala nohu z pedálu (nahoru, dolů, nahoru, dolů), jak jsem za každým obloučkem zpomalovala, tak jsem si jen říkala, že se z toho pohybu snad nestane žádný tik.

Ve výsledku sice vypadá vzor s touto nití moc pěkně, ale není to podle mého názoru nit pro hobby stroje. Uplatnění spíše najde při šití průmyslovými stroji, které zvládnou kde co.

Sám výrobce popisuje nit takto:

Serafil 40

Důležitá šicí nit při výrobě obuvi, čalouněného nábytku, zpracování kůží, kožených doplňků. 114 barev. Doporučená jehla Nm 90 – 120
Předpokládá se tedy šití tlustých, masivnějších věcí, které se také na domácím hobby stroji zvládají těžko, pokud vůbec.

Jak vidíte, je možné situaci řešit tím, že si do cívky navinete slabší nit. Tímto způsobem jsem s ní šít mohla. Ale žádné komfortní quiltování to rozhodně nebylo.



Hezký den
Jana

5 komentářů:

  1. napriek vsetkemu trapeniu to vyzera dokonale a "smekam" 😊 ako vzdy som nadsena pohlanom na tvoje vyrobky 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Překrásné, jeden steh jako druhý - obdivuji :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji Jani za Váš názor a vážím si Vašeho času stráveného poznatky.
    teď už můžu říct, že já používám 100 jehlu, spodní nitě jsem zvolila Trianu- která není zas až tak tenká.Jak dobře sama víte, s quiltováním začínám ,a seřízení stroje temito nitěmi bylo pro mne školou.o proti Vám jsem ve výhodě tím , že mám průmyslový stroj.
    nic méně ty poznatky máme téměř stejné.
    pokud jsem quiltovala směrem k sobě, nebyl žádný problém v opačném případě ? .... jsem nemohla doladit,jsem ráda ,že jsme se shodly.
    k dnešnímu dni se mi dostala do ruky Roalka a s těmi jsem naprosto spokojená.
    ještě jednou děkuji za trpělivost a za Váš názor
    Růža

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné, k tomu se nedá nic jiného dodat. Vše již bylo řečeno.

    OdpovědětVymazat