Translate

čtvrtek 26. dubna 2018

Ornament

Mám ornamenty moc ráda, ale ne často se najde příležitost, abych je použila. Teď se příležitost našla, nebo lépe řečeno já jsem si ji našla a vedle ornamentu jsem využila ještě i mé oblíbené meandry. Pokud si chcete přečíst více o meandrech a jak na ně, najdete celý samostatný článek zde.

Slíbila jsem před nedávnem mamince čtvercovou středovou dečku na malý kulatý stolek a když jsem přemýšlela, jak ji udělám, nechtělo se mi do nějakých jednoduchých vzorů, které jsem už hodněkrát dělala. Chtěla jsem něco neokoukaného, něco co nedělám často. A když to dělám pro maminku, tak nějak nehledím na čas, který to zabere. Vidět to třeba můžete na tomto běhounu, na kterém jsou také meandry, navíc doplněné zlatou patinou.  Ale zpět k dečce. Ornament a meandry zvítězily proto, že měla být jednobarevná, takže moc prostoru pro barevné vyjádření jsem zde neměla. A díky ornamentu a hustým meandrům jsem mohla docílit výrazného vzoru i na jednobarevném podkladu.


Jedná se o kousek, který na to možná nevypadá, ale byl by v poměru k jeho velikosti jedním z nejdražších v mém obchodě. Ty meandry jsou jsou totiž miniaturní a i při velikosti dečky 35 x 35 cm mi její prošití zabralo hodiny. Hodně hodin. Proto jsem se rozhodla, že ji v obchodě ani nebudu nabízet (třeba i v jiné barevnosti). Ne kvůli ceně, ale kvůli tomu, že bych to stejné už snad ani dělat nechtěla.

Aby byl výsledek hezký, tzn. aby ornamenty plasticky vystoupily z plochy, je nutné celou plochu okolo opravdu hustě proquiltovat. Výhodou při použití nití v barvě látky je, že vůbec není vidět, jak ty meandry vypadají. Když se vám někde překříží, taky to není problém, protože se to v barvě i vzoru ztratí. Takže vlastně nepotřebujete meandry dokonale ovládat. Jen je nutné je dělat opravdu maličké.

A abyste věděli, jakým způsobem postupovat, když chcete něco podobného vytvořit, fotila jsem průběžně pracovní postup a tady je.

1) Nejdříve jsem si vystřihla čtverec papíru odpovídající necelé čtvrtině výsledné plochy. Necelé čtvrtině proto, že okraj bude schovaný pod lemem a pak jsem chtěla ještě mírný odstup od lemu, tak jsem základ pro vytvoření vzoru ustřihla raději menší.


2) Vzor tvoří osm částí, z toho dvě jsou vždy proto sobě zrcadlově. Proto jsem vystřižený čtverec papíru přeložila po úhlopříčce, čímž jsem dostala osminu čtverce.


3) Na tuto osminu jsem si nakreslila ornament. Já jsem ho kreslila od ruky, ale můžete si najít nějaký třeba na internetu a v potřebné velikosti si ho vytisknout.


4) Nakreslený ornament jsem na řezací podložce pomocí skalpelu vyřízla. Stále pracujeme s přehnutým čtvercem, takže vyřezávám dvě vrstvy papíru.


5) Papír jsem rozložila přiložila na čtvrtinu přichystané látky. Tu jsem před tím přeložila na čtvrtiny a sklady přejela, aby se udělala zřetelná rýha. Od ní se teď můžu odrazit při umísťování vzoru.


6) Vzor jsem obkreslila bílou křídou v tužce na všechny čtvrtiny čtverce.


7) Vytvořila jsem sendvič a všechny čáry prošila rovným stehem. Tyto věci už šiju volným quiltováním, protože je to pro mě jednodušší. Ale samozřejmě je možné šít klasicky s podavačem a patkou pro rovné šití.



8) No a teď už jsem všechno kromě ornamentů proquiltovala a celou dečku olemovala.



A protože jsem nechtěla mít na lícové straně viditelné prošití lemu, zvolila jsem tentokrát jeho ruční přišití z rubu. Když už jsem věnovala tolik času prošívání, tak mě ta chvíle navíc rozhodně nezabila.

Hezký večer
Jana

6 komentářů: