Translate

čtvrtek 15. srpna 2019

Kurz aplikací šitých strojem

Bylo vysloveno přání, abych udělala kurz aplikací v Brně, tak tady je.


Kurz aplikací šitých strojem



Jak z názvu vypovídá, budeme se věnovat aplikacím šitým na stroji. Ukážeme si různé možnosti vytváření aplikací, různé možnosti jejich přišívání, na své si přijdou jak milovnice volného quiltování tak i ty, které ho zatím neovládají nebo mu nefandí. Aplikace lze šít různým způsobem a každý má něco do sebe. 

Vysvětlíme si a vyzkoušíme, jak si zcela jednoduše navrhnout a vytvořit vlastní vzor aplikace, jako je třeba tento 



Vysvětlíme si, jak vytvořit třeba toto (varianta s i bez volného quiltování) 


anebo toto 



A i když se v tomto případě nejedná přímo o aplikaci, vysvětlíme si, jak dosáhnete této struktury, protože stejným způsobem můžete udělat i aplikaci a místo volného qultování požít rovné čáry.  Efektní to bude v každém případě. 



Věcí, kterým se budeme věnovat, je prostě hodně. Ráda aplikace používám, protože mi poskytují volnost a ráda se s vámi podělím o svoje zkušenosti. A když prolistujete blog, najdete aplikace na velkém množství mých výrobků. 

S sebou si vezměte:
  • šicí stroj (máte-li přídavný stoleček, vezměte jej také, bude se vám lépe šít)
  • náhradní jehly, špendlíky, nůžky, prostě šicí potřeby
  • polštářek pod zadek, abyste se mohly ke stroji pohodlně posadit (nemáme k dispozici výškově nastavitelné židle)
  • látku velikosti 45 x 45, na kterou si navrhnete nějaký centrální motiv a pak další látku, kam si budete tvořit drobnější motivy. Můžete z ní pak udělat polštář, nástěnný quilt, to už záleží na vás. Další látky budete potřebovat i na zkoušení, protože ne vždy se vše povede na poprvé. Raději si vezměte s sebou podkladové látky více než méně. Ke každé podkladové látce budete potřebovat ještě výplň (doporučuji termolín 180 g/m2) a spodní látku. Sendvič (spojení vrstev) si doma nechystejte, budeme pracovat nejdříve samostatně s vrchní látkou. Látky volte jednobarevné nebo s jemnou batikou nebo opravdu velmi nenápadným a nevýrazným vzorečkem. 
  • látku cca 40 x 40 cm, ze které budeme tvořit základní centrální vzor (aby vám ladila k podkladové látce) a pak kousky různých látek, ze kterých si budete vytvářet aplikace
  • papíry A4 na návrhy (čisté, bez linek), nůžky na papír, pravítko, kružítko, měkkou tužku
  • dostatečné množství nití - vezměte si tón v tónu i kontrastní a samozřejmě vše v barvách, která máte rády.  
  • tužku na textil pro přenášení vzoru - pokud máte tmavou látku, pak potřebujete světlou (bílá křída v tužce), pokud máte světlou, pak potřebujete tmavou (doporučuji Prym, modrou, vodou mizící, která skutečně ihned po namočení mizí) 
  • Vliesofix na přenášení aplikací (třeba zde, kde je šíře 45 cm a to budete potřebovat určitě metr, nebo zde, kde je dvojnásobná šíře, takže spotřeba by byla nižší ale určitě doporučuji objednat více jak 0,5 m - osobně bych asi raději sáhla po první variantě)
  • malé ostré nůžky na stříhání aplikací
  • prodlužovačku
  • do Brna přezůvky

Čas konání kurzu: 9.30 - cca 17.00 hodin (je to první kurz tohoto typu, takže čas trvání odhaduji) 
                                V čase je zahrnuta cca hodinová přestávka na oběd

Místo a termín konání kurzu:  aktuálně vypsané termíny a místa konání najdete zde

Cena kurzu: 1200,- Kč

Kurz je pro max. 7 účastníků. 

K dispozici budou káva a čaj, na oběd je možné zajít naproti do restaurace, ale někdy to bývá problematické (časově), takže doporučuji oběd s sebou. 


Přihlášky posílejte na jana_dohnalova@seznam.cz. Přihláška je platná po uhrazení zálohy, která činí 500,- Kč na účet č. 2600650786/2010. Do poznámky uveďte své jméno, místo a datum konání kurzu. Záloha je nevratná. V případě, že se kurz nekoná z důvodů na mé straně, všechny uhrazené platby vracím. Doplatek kurzu se hradí na místě.

Vždy prosím nejdříve napište na výše uvedený e-mail a teprve po potvrzení volného místa posílejte platbu (ne naopak). Na přihlášky vždy odpovídám, pokud nedostanete odpověď ani v následující pracovní den, zkontrolujte prosím, zda jste zadali e-mail správně. Pokud jste nedostali odpověď, nejspíš jsem přihlášku neobdržela. 

Žádné komentáře:

Okomentovat