Translate

pondělí 27. ledna 2020

Kurz malované trapunto

Malované trapunto

Co si pod tím představit? Budeme šít strojové trapunto a budeme ho malovat barvami. Můžete ho pojmout moderně, jako já na těchto ryze moderních artquiltech





anebo to můžete pojmout více klasicky





A nemusíte se bát, že potřebujete umět volně quiltovat. U mě samozřejmě najdete fotky s volně quiltovanými vzory, ale je to proto, že klasický rovný steh ve své tvorbě téměř nepoužívám. I s klasickým rovným šitím je ovšem možné navrhnout a ušít krásné vzory. Jen v nich prostě nebude tolik obloučků, protože by vás to rychle přestalo bavit. Třeba ty první dva moderní quilty klidně ušijete pouze s rovným šitím. 

Na kurzu budeme navrhovat vzor. Kdybyste si fakt nevěděli rady, budu s sebou mít i svoje návrhy (ale třeba ty tvary v kolečku na úplně poslední fotce jsem šila od ruky a od oka). A samozřejmě vám budu k dispozici, abychom spolu něco pěkného vymysleli. Pak budete šít a a malovat a radovat se z toho, co se na látce objevuje.


S sebou si vezměte:
  • šicí stroj s potřebným vybavením, chcete-li volně quiltovat pak samozřejmě patku pro volné quiltování (máte-li rozšiřovací stoleček, určitě si ho vezměte, bude se vám lépe šít)
  • šicí potřeby (jehly, špendlíky na spojení sendviče příp. lepidlo, ostré malé i velké nůžky) 
  • mizící tužku na látku, budete-li pracovat s tmavou látkou, pak bílou křídu v tužce (případně jinou osvědčenou variantu)
  • nitě v barvách látek, z nichž budete šít (vezměte si hodně nití) a také kontrastní nitě na prošití případně nitě v takových barvách, ve kterých si představujete hotové dílo
  • máte-li řezací podložku, pravítko a řezák, vezměte je taky, budou se hodit
  • obyčejnou tužku a papír na svoje návrhy, případně větší formát (například střihový papír), pokud si budete chtít něco překreslit
  • rovné ploché štětce na malování, u kterých rozhodně nešetřete na kvalitě, protože s nimi potřebujete dělat krásné rovné tahy. Doporučuji 3 kusy (úplně malinký, o něco silnější a pak ještě o něco větší na větší souvislé plochy) - máte-li zájem, mohu pro vás štětce koupit a přivézt na kurz. V tom případě to prosím připište do přihlášky a k záloze připočtěte 130,- Kč (na kurzu cenu upravíme podle skutečné ceny buď nahoru nebo dolů)
  • jednobarevnou látku, která bude tvořit základ vašeho výtvoru cca 50 x 50 cm (záleží na tom, co si pak z výsledku bude chtít vyrobit - zda polštář, artquilt či něco jiného), určitě nejméně dva kusy. Neříkám, že zvládnete oba dva, ale pokud budete mít první hotový rychle, tak se můžete pustit do dalšího. Hlavně nešetřete na kvalitě látky, protože technika je dost pracná, tak ať i materiál stojí za to a není to staré prostěradlo.
    Budeme pracovat s krycími barvami, takže látka nemusí být nutně bílá, ale na bílé látce barvy nejvíce vyniknout. Je možné je ovšem použít i třeba na černou látku 

  • termolín 180 g/m2 dva kusy pod každou látku (pod dvě látky tedy budou celkem čtyři kusy termolínu) a látku na spodní stranu sendviče
  • prodlužovačku, lampičku, abyste na práci dobře viděli a polštářek nebo sedák pod zadek, abyste si nastavili tu správnou výšku sezení

A vezměte si také pár kousků látky i výplně jako tréninkový materiál. 

Kurz není určen pro úplné začátečníky, kteří se teprve učí zacházet se strojem. Předpokládá se alespoň základní zkušenost s šitím. Pro jistotu si s sebou vezměte návod na použití vašeho šicího stroje.

Barvy pro malování zajišťuji já. Pokud víte, že určitě chcete používat nějakou konkrétní barvu, napište mi to prosím, abych se mohla dopředu zásobit. Budou k dispozici barvy metalické i nemetalické, ale nemusela bych se třeba trefit zrovna do vašeho přání. 

Termín a místo konání: všechny aktuálně vypsané termíny a místa konání všech kurzů naleznete zde
Čas konání kurzu: První den začínáme v 9.30 a šijeme a malujeme, dokud nás to bude bavit. Druhý den předpokládám ukončení nejpozději do 17.00.

Cena kurzu je 2000,- Kč + ubytování, záloha činí 1000,- Kč

Káva a čaj budou k dispozici a třeba bude i něco dobrého.

Přihlášky posílejte na jana_dohnalova@seznam.cz a před zaplacením zálohy prosím vyčkejte na mé potvrzení přihlášky.  Místo na kurzu je pro Vás rezervované okamžikem uhrazení zálohy za kurz na účet č. 2600650786/2010. Do poznámky vždy uvádějte své jméno a "kurz trapunto"  Záloha je nevratná. V případě, že se kurz nekoná z důvodů na mé straně, všechny uhrazené platby vracím. Doplatek kurzu se hradí na místě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat