Translate

neděle 10. března 2013

Kvete růže, podívej

Kdysi jsem si vysnila, že ušiju deku ze samých růžičkových látek. Jakmile jsem někde uviděla látku s růžičkami, hned byla moje. Tak jsem postupně nashromáždila dostatečné množství různých látek a mohla jsem se pustit do šití. Zjistila jsem ale, že samé růže, to je na mě přece jen trochu moc romantiky, proto jsem přidala pár puntíků. Tak tenkrát vznikla tato deka, kterou jsem si udělala pro sebe a vesele si pod ní lenoším v obýváku u televize.


Z každé růžičkové látky jsou na dece dva čtverečky. To znamená, že mi z každé růžičkové látky zbyl docela velký kus. Už jsem si z nich ušila dva polštáře pro sebe, ale stále je jich dost a dost. A protože jsou to krásné látky, alespoň pro mě, stále jsem přemýšlela a přemýšlím, k čemu je použít. Tak vnikly tyto dva polštářky. Nejsou příliš složité vzorem, ale podle mého názoru by bylo škoda krásné látky s růžemi rozstříhat na malé kousky, kde by vlastní vzor látky zanikl.






Hlavním zdobným prvkem,samozřejmě krkomě krásných látek, je zde proužek vínové látky našitý na švy. A pokud vám dělá problém, udělat si vlastní šikmý, nebo v tomto případě rovný proužek, protože na to nemáte žádné "udělátko", tady máte způsob, jak to dělám já.


Na žehlící prkno si přišpendlím špendlík tak, aby pod ním vznikla mezera v šířce, která odpovídá požadované výsledné šířce mého proužku. Proužek samozřejmě stříhám (já tedy zásadně řežu řezacím kolečkem) v dvojnásobné šířce, než má být výsledná šířka. Pak už jen založím na kraji delší strany proti sobě, nacpu začátek za pomocí jiného špendlíku nebo páráčku do mezery pod špendlíkem a protahuju. Teď už stačí jen na pravé straně hlídat, aby se strany setkávaly zhruba u prostřed a na levé straně po protažení přejet žehličkou, aby proužek hezky držel.
Jestli jsem vám trochu pomohla ve vašem tvoření, jsem ráda a děkuji za nakouknutí.

Přeji vám hezký večer

Jana

11 komentářů:

  1. Překrásná deka... a ty polštářky.... prostě úžasné:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná deka a nádherné polštářky!! A díky za radu, jak na šikmý proužek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu a jsem ráda, že jsem mohla trochu pomoct. Já si takhle proužky dělám vždycky z těch látek, které potřebuji, a nejsem odkázaná na nabídku v obchodech.

      Vymazat
  3. ta deka je nádherná. Jako rozkvetlá růžová zahrada na Petříně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Co napsat, prostě luxusní čmanění!!! Deka aj polštáriky jsou bohouské:o). Jsi to ale šípková šikulka;-D

    OdpovědětVymazat
  5. Jani,takovouhle růžovou zahradu bych si taky přála....hm,to by bylo lenošení

    OdpovědětVymazat
  6. Všem vám moc děkuji. Jsem ráda, že se líbí.

    OdpovědětVymazat
  7. Piekne prace, moglabym patrzec bez konca. Ja tez kocham kolory, choc czasami musze i od nich odpoczac korzystajac tylko z bialych czy tez szarych, ale to zawsze na krotko, bo szybko sie przekonuje ze bez barw zyc nie potrafie...
    Ogladam Twoj blog i naprawde jestem pod wrazeniem :) Pozdrawiam

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, taky bych si hověla. Je krásná.

    OdpovědětVymazat
  9. supr nápad na šikmý proužek, většinou jej zakládam v ruce rovnou při šití, ale při zdobení deky je potřeba mít ho přesný, snad se konečně rozhoupám a ušiji dětem deky na postel a využiji i Vaše návody, jak na to.

    OdpovědětVymazat