Translate

čtvrtek 6. června 2013

Jarní louka

Dlouho jsem se neozvala, ale omluvou pro mě budiž to, že jsem ušila další deku, kterou jste viděli v bločku Barvy kam se podíváš a navíc jsem se zúčastnila několikadenního semináře v Meditačním centru Lažánky s malířem Rassoulim. Kdyby vás zajímal program meditačního centra, najdete ho zde. A kdybyste se chtěli kouknout, jaké obrazy iránský malíř žijící v USA maluje, tak je naleznete tady. Určitě stojí za shlédnutí.

Celá akce byla o tom, jak tvořit (v tomto případě šlo o malování) to, co cítíme, bez  hodnocení, zda je to dobré, něčemu podobné, zda se to někomu líbí. Prostě vypnout myšlení a nechat sebou proudit tvořivou sílu. Společně s meditacemi, které jsou myslím důležitou součástí  každého semináře v meditačním centru se jednalo o opravdu zajímavou akci, která mě určitě ovlivnila jak z hlediska tvoření, tak zejména z hlediska vážení si sebe sama, své vlastní hodnoty.

Dostala jsem otázku, proč jsem si tentno seminář vybrala. Napadla mě odpověď, že jsem si ho nevybrala, že on si vybral mě. Díky tomu, že jsem se zúčastnila soutěže o výrobu propagačních předmětů pro tantra jógu Mohendžodáro, jsem totiž byla zařazena do slosování o účast na tomto semináři. A světe div se, já jsem byla jednou ze tří vylosovaných. Vzhledem k tomu, že vyhrávám celkem výjimečně, to byl malý zázrak. A když vezmu v úvahu, že jsem po tomto semináři pokukovala už v loňském roce, jen jsem nebyla připravena zaplatit tolik peněz, už se to jeví jako celkem velký zázrak. Ale tak to na světě chodí. Je plný zázraků, jen je člověk musí dovolit.

Teď už z jiného soudku. Když jsem šila barevnou deku, napadlo mě, že bych k ní mohla ušít i polštářek plný květů. A tady je výsledek.




Všechny látky jsou ručně barvené reaktivními barvami Jacquard. K prošívání bílé jsem vzala bílou bavlněnou nit. Nějak se mi prošívání bavlněnou nití líbí nejvíce. Kytičky a lístky jsou aplikované pomocí oboustranně lepícího vlizelínu z Ragosu. Pokud neznáte, najdete ho zde.

A jak jsem přijela plná nadšení ze semináře s Rassoulim domů, pustila jsem se konečně do malování trička, které jsem měla už dlouho v plánu, jen jsem to stále odkládala. Na malování jsem použila různé textilní barvy fixované žehlením a na ozdobu pak kamínky Swarovski.





Přeji hezkou dobrou noc.
Jana

4 komentáře:

  1. No pááni.... ručně barvené a ještě nádherně prošité.... úžasné!
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Jani polštářky jsou nádherné, dokonalé, vweselé, nádherně i prošité! Tričko je také pěkné, jsi dobrá!

    OdpovědětVymazat