Translate

neděle 21. února 2016

Jak vytvořit textilní brož - návod

Když jsem ukazovala textilní brože v tomto článku, slibovala jsem také, že bude následovat návod na jejich výrobu. Návod je tu, ale nečekejte, že to bude tak úplně jednoduché. Nebo spíš rychlé. Nic složitého na tom není, ale chce to trpělivost a čas. Mým cílem bylo vytvořit brož, která nebude spojovat přední a zadní část přiznaným švem zvenku, ale kde bude šev schovaný uvnitř. Dále jsem chtěla brož pevnou, která bude držet svůj tvar a také trochu vyboulenou, aby nebyla úplně placatá.

1) Nejprve se rozhodněte, jak velkou brož chcete. Ty moje mají průměr cca 6 cm. V této velikosti si nachystejte přední stranu. Moje brože jsou quiltované, případně ještě malované, takže přední stranu tvoří vrchní látka, vatelín a spodní látka. Klasický sendvič pro každý patchworkový výtvor. Pokud byste brož dělali z hotové tištěné látky, určitě doporučuji ji podložit a také vytvořit sendvič.
Po stranách si nechejte dost látky, bude potřeba do švu.




2) Nyní si nachystejte zadní stranu brože.

Z výztuhy Decovil vystřihněte kolečko o velikosti, jakou chcete velikost brože - velikost musí být stejná jako je přední zdobená strana. Toto kolečko položte na látku s přesahem nejméně 1 cm (lepící stranou k látce) a přižehlete jej k látce.


Přesahující okraje prošijte předním stehem, jako když šijete jo-jo.


 Po prošití nit stáhněte a její konce zavažte na uzlík.


Kolečko otočte a z pohledové strany v okraji prošijte. Toto prošití slouží k tomu, aby se látka z obou stran přichytila k výztuze a abychom nespoléhali jen na lepidlo. Pak už totiž bude následovat jen ruční šití. Díky tomuto prošití bude i to ruční sešívání přední a zadní strany snazší.



V této fázi nastává ten správný  okamžik pro přišití brožového můstku nebo spínacího špendlíku. To už záleží na vás, co zvolíte, nebo so máte po ruce. Vzledem k tomu, že výztuha je pevná, špatně by se brožový můstek přišíval až na hotovou brož. Teď se pohodlně dostanete na obě strany. Můstek dejte o kousek výš, než je střed kolečka. 


3) Aby bylo možné spojit přední a zadní stranu brože, je nutné ještě upravit přední stranu. Kdyby se okraje jen zahnuly, nebylo by to asi pěkné. Proto si připravte čtverec látky se stranou o něco delší, než je průměr kolečka. Tento čtverec podžehlete vlizelínem (nemusí být moc silný) a na jeho lícovou stranu položte lícem přední stranu brože.



Podle vzoru je pěkně vidět, kde končí vzor a v jeho okraji rovným stehem obě vrstvy spojte. Pak ještě okraj obšijte obnitkovacím stehem a sestřihněte přečnívající látku. 



Ze strany přišité látky vystřihněte uprostřed otvor a kolečko protočte do líce. 


Nyní máte nachystané obě dvě časti a nezbývá už nic jiného, než je spojit. 



4) Obě strany k sobě spojte skrytým (neviditelným, matracovým) stehem, který se šije ručně. Hezky přikládejte horní a spodní stranu k sobě a sešívejte. Když už zbývá k sešití méně než polovina, vycpěte trochu brož zbytkem vatelínu nebo výplní, co se používá do polštářů, aby získala vypouklý tvar. Jak moc ji budete chtít vypouklou, to už záleží na vašem vkusu. Výplň uvnitř rovnoměrně rozmístěte a zbývající otvor uzavřete.  



 5) A zde je výsledek - originální brož podle našich představ.


Hezký večer.
Jana

6 komentářů:

  1. Pekný návod na milú drobnosť! Vždy mám problém len tak skúšať quiltovanie, príde mi to ľúto vyhodiť ... a v brošni sa to dá krásne využiť. Jani ďakujem !

    OdpovědětVymazat
  2. Návod je super. Brože dokonalé. Ještě mít ty šikovné ruce na quiltování :-)))
    Díky, ukládám si.

    OdpovědětVymazat
  3. Maš ich nádherne. Zvolila si aj farby podľa mojej chuti :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda to je super návod. Moc děkuji, že ses s námi podělila. Brože jsou dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  5. Návod je nápaditý a výsledná brošňa jedinečná!!!
    Ďakujem!!

    OdpovědětVymazat