Translate

pátek 3. června 2016

Volné quiltování videa - spirály a bublinky (kolečka)

Podařilo se mi natočit pár krátkých videí, kde můžete vidět, jak se quiltují některé vzory. A udělala jsem další pokrok, podařilo se mi vložit je na YouTube.

V první fázi vám předkládám dvě, kde uvidíte spirály a bublinky.

Je to quiltování na normálním šicím stroji, ne na rámu. Tímto způsobem tedy může quiltovat každý, kdo má šicí stroj, který mu to umožňuje. A jde to opravdu i na starých šicích strojích. Chce to jen správnou patku, kterou si někteří i nechávají vyrobit od šikovných mechaniků.

Abyste mohli quiltovat, potřebujete mít patku v poloze, kde stroj váže steh a přitom potřebujete, aby vám mezi patkou a deskou stroje zůstal volný prostor, v němž můžete hýbat volně látkou. U starých nebo starších strojů to řeší právě speciální patka. Máte nastavenou polohu patky dole, ale na patce je pružina (ať viditelná, nebo neviditelná), která zabraňuje jejímu úplnému dolehnutí na látku a nechává vám tak prostor pro volný pohyb látkou.

Při quiltování je nejlepší si nastavit délku stehu na 0, (opravdu délku, nikoliv šířku) a ponořit zoubky spodního podávání. Pokud zoubky ponořit nemůžete, pořiďte si na ně krytku, která se prodává za pár korun. Nebo přes ně přelepte starou kreditku. Tím, že budete mít délku stehu nastavenou na 0, nebudou se zoubky hýbat dopředu a dozadu, ale jen nahoru a dolů a nebude to pak činit žádný problém při prošívání.

Pokud se chystáte si pořídit quiltovací patku a máte možnost výběru, určitě sáhněte po otevřené. Takové, která má vpředu volný, neuzavřený prostor. Na meandry využijete dobře i uzavřenou, ale složitější vzory, kdy se potřebujete vracet po stejné linii zpátky, už budete s uzavřenou patkou dělat s komplikacemi. Nebudete totiž na šití dobře vidět. Díky otevřené patce budete na plochu a na stehy krásně vidět a budete se snadněji trefovat tam, kam potřebujete.

A ještě k jedné otázce, která se často ozývá.
"Jak to, že mi stroj dělá tak malé stehy? Vždyť když nastavím délku stehu na 0, tak to nemůže dobře šít."
Může. U volného quiltování totiž všechno kromě vázání stehu ovlivňujete vy. Stroj slouží pouze k tomu, že vpichuje jehlu do látky a udělá smyčku se spodní nití. Všechno ostatní děláte vy svýma rukama. Tedy i délku stehu. Jak rychle budete hýbat látkou, tak dlouhý bude steh. Když budete hýbat stejně rychle, ale přišlápnete více pedál, zase se vám zkrátí steh, protože stroj najednou bude šít rychleji. Musíte se prostě naučit sladit rychlost pohybu rukou s rychlostí šití. Aby pro vás bylo automatické, že když zpomalíte šití (uberete na pedálu), zpomalí se i ruce. Je to jako s řízením auta. Po určité době tréninku si tyto pohyby zautomatizujete a pak se budete soustředit už jen na vzor.

Pokud byste se chtěli raději zúčastnit kurzu volného quiltování, příští sobotu se koná jeden v Nedvědici a v červenci pak v Brně. V Brně jsou v tento moment polední 2 volná místa. Všechny potřebné informace najdete zde.

Přeji hodně štěstí při quiltování.

A omlouvám se za neostrost v některých částech videa, učíme se. Ty další už budou lepší. :)



Hezký den
Jana

6 komentářů:

  1. krásně a přesně napsané,z vlastní zkušenosti vím , že je velice důležité sladit ruce a nohy, pak už to je jen o tréninku.

    OdpovědětVymazat
  2. krásně a přesně napsané,z vlastní zkušenosti vím , že je velice důležité sladit ruce a nohy, pak už to je jen o tréninku.

    OdpovědětVymazat
  3. Hello, from South Brazil. Your work is so beautiful, congratulatiosn! and thanks for showing how you do your free quilt. Sandra

    OdpovědětVymazat
  4. krasna praca..
    mala by som otazku.. lebo to neviem nikde najst.. snad mi budete vediet poradit :) mam iba obycajny stroj singer simple 3229, myslite, ze sa tam da dokupit patka na quiltovanie?
    dakujem
    zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to Vám odpovědět nedokážu. Obrátila bych se na prodejce a nechala bych si poradit. Nějaké dvě patky pro stroj Singer jsem našla v tomto obchodě https://www.nej-sici-stroje.cz/prislusenstvi-singer-otevrena-patkapro-volne-quiltovani/?gclid=Cj0KEQjw-YO7BRDwi6Stp7T296ABEiQAD6iWMebHH1iNOVSfSLnCUdlthYEZ1GthiBneWYMVm6OXM50aAplr8P8HAQ, tak se tam zkuste pozeptat.

      Vymazat
  5. dakujem.. nieco som nasla, asi objednam.. este si budem musiet najst cas :)

    OdpovědětVymazat