Translate

pátek 6. října 2017

Úprava patky

V minulém článku jsem popisovala své zkušenosti s novým stojem Juki TL-2200QVP MINI. V článku jsem se zmínila, že jsem si upravila patku, která příliš těsně doléhala na stehovou desku. A také jsem psala, že u další patky jsem už tuto úpravu nedělala. Toto druhé tvrzení musím poupravit. Poté, co jsem předevčírem quiltovala, naznala jsem, že opravdu musím látku hodně tahat, až mě z toho bolí ruce a musím proto také častěji odpočívat. Proto jsem dnes předtím, než jsem se pustila do quiltování, provedla úpravu i této druhé patky. A protože jsem dostala dotaz, jak jsem úpravu udělala, nafotila jsem ji raději i pro případné další tazatele. 

Je to zcela jednoduchá záležitost. Lea Day ukazuje na svém videu, jak upravit patku, kterou hodně z vás používá - je to ta plastová, uzavřená, přes kterou není pořádně vidět a prodává se jako celkem univerzální quiltovací patka pro velké množství strojů. Pokud vás úprava zajímá, najdete ji zde

Pro svůj stroj jsem musela patku upravit trochu jinak, i když mi toto video ukázalo směr, kudy jít. Nemohla jsem použít gumičku, protože se k místu, které potřebuji přizvednout, nemohu dostat volně ze všech stran. Použila jsem proto provázek, který doma mám. Čím tlustší provázek, tím výš dostanete patku nad látku. Anebo můžete provázek omotat vícekrát nad sebou a tím dosáhnete stejného výsledku. 


Tady vidíte, do kterého místa je potřeba provázek umístit. Nemusí to být samozřejmě provázek. Určitě by se v železářství dala koupit nějaká podložka, kterou by bylo možné na to místo zasunout a vykonala by stejnou službu. Já jsem po ruce žádnou neměla, tak jsem pracovala s tím, co po ruce bylo. 

A na této fotce vidíte, jak musíte patku zmáčknout, aby se pod pružinou udělalo místo, kam provázek (podložku) přidáte. Tím vlastně zabráníte pružině dosednout úplně dolů a spustit patku moc nízko. 


Kolečko, které leží na látce, mám schované dole v dlani, palcem zespodu poskytuji oporu a shora ukazováčkem tlačím proti palci na tu část, ve které je normálně zasunutý šroub, který patku přichytává na jehelní tyč (držím patku levou rukou). Zmáčknutím proti sobě si vytvoříte pod pružinou prostor, do kterého provázek nebo podložku umístíte. 

Tato malá úprava postačuje k tomu, že s látkou je najednou pod strojem možné pohybovat úplně lehounce, i když tím vlastně narušujeme záměr výrobce. Ale možná by bylo fajn, kdyby výrobce občas konzultoval své představy s těmi, kdo pak jeho výrobky používají. Myslím, že by to v mnoha případech bylo velmi prospěšné. 

Někde jsem zahlédla, že k tomuto stroji by měla sedět i quiltovací patka se šroubkem, kterým si můžete nastavit výšku patky, dokonce jsem o ní přemýšlela, ale díky této úpravě ji nebudu potřebovat. 

Hezký den
Jana 

5 komentářů:

  1. Jani, to si mi nasadila chrobáka do hlavy... musím vyskúšať. Mňa tiež bolia ruky, keď dlho quiltujem. Ja som pôvodne myslela, že si kúpim takú tú quiltovaciu podložku na dosku stroja, aby mi látku ľahšie posúvalo.Aj keď som si nebola istá, či mi to pomôže, lebo mám dosku stroja krásne hladkú.Tak vyskúšam túto úpravu patky, možno tam je pes zakopaný :-)) Dík za fotoinštruktáž ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste to. Je to jednoduché a když to nebude fungovat, tak to zase bez problémů vrátíte zpátky. Podle mého názoru v tomto případě quiltovací podložka nepomůže. Patka totiž při každém stehu přicvakne látku ke stehové desce a to právě způsobuje problém. A přicvakávat to bude i tehdy, když tam budete mít podložku. :)

      Vymazat
  2. Jani, já bych tu patku brala hned. Tyhle stroje jsou určeny na prošívání na malém rámu a pokud není patka skákací, tak nefunguje dobře. Na rámu se šije větší rychlostí a quilt, který má více švů neskákací patka neprošije spolehlivě. Já mám a svém stroji neskákací a často pářu právě proto, že to vynechá stehy a je to pěkná otrava. Jinak gratuluji k novému stroji. Já si Juki moc přála, ale když jsem si kupovala quitovačku, tak nebyly, jen na objednávku a měla jsem strach, že nebudu mít servis. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, na rámu je ale qiltování úplně jiné. Patka se tam nemá o co zaseknout, protože látka pruží a pod ní už nic není. Navíc se pohybuje se strojem, nikoliv s látkou. Pak je jasné, že požadavky na patku jsou u každého typu quiltování rozdílné. Tady patka opravdu látku přicvakne k desce a je nutné ji hodně tahat. Mírné přizvednutí patky hodně ulehčí práci, ale zdá se mi, že jsem ji zvedla hodně a kvalita stehu je trošku horší (i když nemám vynechaná místa). Musím najít něco menšího, abych ji nadzvedla jen trošku, aby nebyla dotčena kvalita šití a přitom byla pro mě práce snazší.
      A děkuji. :)

      Vymazat
    2. Obě Janičky moc zdravím a zase jsem se naučila něco nového. Moc děkuji. Moc pokukuji po těch quiltovacích prstenech z Berniny. Ale asi musím poprosit Ježíška, aby mi trochu přispěl. Jinak o quiltování bez ponořených zoubků píše i Geta Grama. Snad jsem nezkomolila jméno. Ale quiltuje taky překrásně. Asi hodně záleží na přítlaku patky a jak to jde na každém stroji jinak.Moc děkuji za informace, které sem dáváte. A přeji krásné léto a krásné šití.

      Vymazat