Translate

pondělí 7. října 2019

Malování látek jako na vodní hladině, Janin občasník, Léto 2019

A jsem tu s posledním představením výrobků a technik z mého posledního občasníku, léto 2019. Na konec jsem si nechala techniku malování (barvení) látek.

Možná, že vám výsledný vzor připomíná mramorované látky, na které se obtiskuje malba z vodní hladiny. Taky můžete tuto techniku potkat pod názvem Ebru.
Ano, určitá podoba tu je. Ale způsob malby, který vám v občasníku představuji, od vás nevyžaduje nějaké extra dovednosti ani extra pomůcky. Je to opět hra. Snažím se vám vlastně vždy přinést nějaký způsob práce s barvami, který bude hravý, kde můžete rozvinout svoji fantazii, svoje barevné představy a přitom si k tomu nepotřebujete pořizovat nic speciálního, žádné drahé pomůcky. Není to pokaždé úplně jednoduché, přijít s něčím, co nebude náročné na znalosti, dovednosti a pomůcky, ale myslím, že zatím se mi to celkem daří. Třeba sluneční tisk z prvního čísla občasníku se stal celkem populární technikou, kterou můžete využít nejen v patchworku či textilním designu, ale zcela jednoduše i při zdobení triček s dětmi, zdobení plátěných tašek a určitě i dalšími způsoby, které mě zrovna nenapadají.

Takže teď jsem tu s další technikou, pro kterou opět nepotřebujete žádné speciální pomůcky, barvy můžete využít ty, co máte ke slunečnímu tisku (pokud jste ho podle prvního čísla občasníku zkoušeli) nebo ty, co máte k patinování, které jsme si ukazovali v druhém čísle občasníku. Jedny využijete na bílou látky, těmi druhými můžete malovat i na tmavé. To je jedna z výhod oproti malbě na vodní hladině, že zde můžete použít i krycí barvy, které nanášíte na tmavé látky.
Na druhou stanu oproti malbě na vodní hladině ale tímto způsobem nevytvoříte tak detailní prvky. Je to technika spíše pro ty, kdo si chtějí hrát a nechtějí si pořizovat další pomůcky. A pro některé to může být naopak předstupeň právě pro malbu na vodní hladinu. To už nechám na vás, kam budete nebo nebudete pokračovat.

Jak tedy mohou vypadat vaše výsledky?









A opravdu se nemusíte bát. Je to zcela jednoduché, je to vhodné pro začátečníky, potřebujete jen chuť si hrát. A když to úplně nedopadne podle vašich představ? Vždyť se jedná jen o kousek látky a trochu barvy. Není to žádná tragédie. Tak prostě vezmete nový kousek a přistoupíte k němu bohatší o předcházející zkušenost.

Pokud ještě nemáte můj poslední občasník, můžete si ho koupit zde. A pak už hurá do malování a vytváření vlastních látek. A počítejte s tím, že potom budete mít svůj zcela originální výrobek (až ho z těch látek samozřejmě ušijete), který určitě v takové podobě nikde jinde nepotkáte.

Přeji všem krásný den a příjemnou zábavu při malování, šití, či při čemkoliv jiném, čemu se právě věnujete.
Jana

Žádné komentáře:

Okomentovat