Translate

úterý 15. září 2015

Prostírání s květinou - návod

Před pár týdny jsem byla nakupovat ve výtvarných potřebách a překvapil mě tam nový stojan s reaktivními barvami v daleko větší barevné škále než obvykle. V nabíce českých firem bylo dosud jen omezené množství barev a když jsem chtěla jiné, musela jsem si je objednávat ze zahraničí. Když si připočtete poštovné a při objednávce z USA ještě DPH, nebyla to cenově žádná sláva. Spíš naopak. Většina z mých čtenářek ale určitě zná tu touhu po nových látkách, i když těch starých máte plnou skříň. A já to mám takhle s barvami. I když mám ve vzorníku více jak 200 barev, stejně mám pořád chuť zkoušet nové, které jsou třeba jen o odstín jiné, než ty předcházející. Ale tak to prostě je.
Takže díky novému stojanu s barvami jsem objevila bronzovou.


Krásné hnědé odstíny, které mi dosud chyběly. Hned jsem si nabarvila látku, tu nejtmavší, a spojila ji s lososovou (tu už jsem ve svých zásobách měla) Spojením těchto dvou barev vznikly prostírky, podkafíčka, prostě podložky, které využijete při stolování.


Vzor květiny na prostírkách mám moc ráda a pro ty z vás, které neví, jak se k takovému tvaru dopracovat, přinášim malý návod. 

1) Nejdříve si vystřihněte kruh z podkladové látky. Velikost mých prostírek je 17 cm (průměr kruhu). Pokud budete prošívat, počítejte s tím, že se prostírka o něco málo zmenší.

2) Nakreslete si květinu v plánované velikosti. Jestliže zůstaneme u velikosti prostírky 17 cm, pak cca 1 cm na kraji bude přikrytý lemováním. Aby špičky lístečků neskončily pod lemováním, ubereme raději z každé strany 1,5 cm (dohromady 3cm), zůstane nám tedy kruh o průměru 14 cm. 

Nakreslete si na papír kružnici o poloměru 7 cm (tj. uváděný průměr 14 cm). Zapíchněte do ní na kterémkoliv míste kružítko, na kterém máte pořád nachystaných těch 7 cm a nakreslete s ním oblouk uvnitř kružnice.


Pak píchněte kružítkem tam, kde se oblouk setkal s kružnicí, a udělejte další oblouk. Takto postupujete stále dál až máte hotovou květinu.



 3) Z takto vzniklého obrázku si vystřihněte jeden lístek jako šablonu, z ostatních lístků vystřihněte horní půlku lístečku. Kdybyste chtěli vystřihnout celé lístky, celé by se vám to rozsypalo. To, co vystřižením uvedených částí vzniklo, použijete pro kontrolu správného umístění lístků na látce.


4) Nyní už stačí šablonu lístku překreslit 6x na oboustranně nažehlovací vlizelín nebo pavučinku na aplikace, nažehlit na látku, ze které budou lístečky (v mém případě to byla lososová), vystřihnout, umístit na vystřižené kolečko a přižehlit.
Zde vidíte, jak zkontrolujete správné umístění lístků.


 5) Přižehlené aplikace teď už jen přišijete k podkladu a všechno olemujete šikmým proužkem. Buď můžete aplikace přišít jen na horní látku a pak udělat sendvič (horní látka - termolín - spodní látka) nebo to můžete udělat jako já. Já nejdřív vytvořím sendvič a teprve poté aplikace prošívám. Díky tomu pak pěkně plasticky vystupují.



6) Když jste aplikace přišili, buď proquiltujete zbývající hnědé části, nebo je necháte jen tak. Taky to vypadá moc pěkně. Na závěr celé kolečko olemujte šikmým proužkem a máte hotovo.


Přeji krásné tvoření.
Jana

6 komentářů:

  1. Skvělý návod. Výborný nápad.

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, zase velká krása a dokonalost v tvém podání!! Chtěla jsem se tě zeptat, jakou látku používáš k barvení - české látky nebo americké? Těším se na další tvé tvoření, ať se ti daří!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju. Používám většinou české, mám už jednu vytipovanou a chodím si pro ni stále dokola. Na některé věci ale používám i americkou bavlnu. Ta je taková jemnější. Když jsem z ní ale dělala polštář, tak byla až moc jemná a úplně mi to nevyhovovalo. Když to shrnu, českou beru na bytové doplňky, tu americkou spíš na kabelky, nebo jsem z ní dělala i obraz.

    OdpovědětVymazat
  4. Jani jedním slovem nádhera a přitom žádná velká složitost. To miluju. Jenom se chci zeptat na aplikace - z fotek je zřejmé, že jsou při kraji 2 x prošité ale jiné začištění okrajů nevidím. Fakt stačí jenom vliselin ? (určitě bych si to mohla vyzkoušet ale zeptat se je snazší)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je dělám většinou tímto způsobem, hlavně když by hustý obnitkovací steh nevypadal dobře. To je právě případ těchhle špičatých tvarů.. Aplikace jsou přilepené k podkladu díky vzlizelínu a pak prošité těsně při okraji trojnásobným stehem a pak ještě kousek od okraje. Hlavně je nutné dávat pozor, aby ten úplně krajní steh šel po aplikaci a neutíkal vedle.
      Máme doma polštářek s aplikacemi šitými tímto způsobem, běžně ho používáme a pereme a všechno stále drží. Je ale nutné počítat s tím, že je to tzv. raw edge appliques, tedy bez podhrnutí okrajů, a tak se časem okraje trošičku vytřepí. Já to beru jako záměr :)

      Vymazat